Jutarnji list: Labin u Top 3 grada RH po izdvajanjima za sport!

Jutarnji list: Labin u Top 3 grada RH po izdvajanjima za sport!

1.5.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jutarnji list objavio je istraživanje kako je iz županijskih, gradskih i općinskih proračuna u 2019. za sport, prema podacima Ministarstva financija, ukupno izdvojeno milijardu i 185 milijuna kuna. Nakon što su ukupna davanja lokalnih proračuna za sport 2016. prvi put prebacila milijardu kuna, u iduće tri godine ukupno je iz tog izvora sportskim klubovima i udrugama te ustanovama priteklo gotovo 3,5 milijardi kuna.

Analizirajući proračunska davanja gradova za sport, portal Gradonačelnik.hr utvrdio je da 24 sredine prednjače u razmjerima sufinanciranja sporta po tri kriterija - izdvajanja za sport po glavi stanovnika, prosječnome udjelu izdvajanja za sport u proračunu i trendu povećanja prosječnog udjela izdvajanja za sport u proračunu u razdoblju 2014. - 2019. Prva dva mjesta u RH zauzimaju istarski gradovi Novigrad i Poreč, sa više od 4.000 kuna izdvajanja za sport po glavi stanovnika, a čak 3.684,49 kuna izdvaja Grad Labin za sport po glavi stanovnika između 2017. i 2019., i time zaslužuje visoko treće mjesto u Republici Hrvatskoj.

Da je Labin pravi grad sporta, možemo zaključiti i po ovoj, dodatnoj analizi: Jutarnji list ističe kako je iz gradskog proračuna Labina u sport  između 2017. i 2019. uloženo 42,8 milijuna kuna, od čega se čak 35 milijuna odnosi na rekonstrukciju sportske dvorane i izgradnju nove. Dakle, i po prosječnom udjelu izdvajanja za sport u proračunu od 2017.-2019. godine koji iznosi visokih 13,58%, Grad Labin ponovno je treći u RH, odmah nakon Sinja i Varaždina.

U svakom slučaju, nalazi Gradonačelnika.hr da su gradovi iz svojih proračuna između 2017. i 2019. izdvajali značajna sredstva potvrđuju kako sport zauzima sve značajnije mjesto u proračunskom planiranju i manjih gradskih sredina, zaključuju u jučerašnjem broju Jutarnjeg lista.     

Cjelokupni tekst možete pogledati OVDJE.     

grad labin sport financiranje