Jutarnji list: Labin je grad jakog gospodarstva, sretnih obitelji i mladih u kojem je čovjek uvijek na prvom mjestu

Jutarnji list: Labin je grad jakog gospodarstva, sretnih obitelji i mladih u kojem je čovjek uvijek na prvom mjestu

1.12.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sutra će se u Opatiji dodijeliti nagrade najboljim hrvatskim gradovima po izboru Jutarnjeg lista i portala gradonačelnik.hr. Labin je ponovno u finalu izbora među najboljih pet srednjih hrvatskih gradova u kategoriji obrazovanja, demografije, socijalne politike i mladih. Valja istaknuti kako je ovo već peto finale Labina u ovoj kategoriji u kojoj je protekle tri godine Labin odnosio i titule najboljeg srednjeg grada u ovoj kategoriji.

Predstavljanje finalista danas je objavljeno i u posebnom izdanju Jutarnjeg lista, odnosno specijalnom magazinu posvećenom upravo najboljim gradovima kao i na portalu gradonačelnik.hr. Labin je zaista prepoznat kao jedan od glavnih favorita ponovnog osvajanja ove prestižne titule, a u nastavku prenosimo tekst kojim je naš grad predstavljen u jednom od najrelevantnijih i najčitanijih dnevnih novina u Hrvatskoj.

Predstaviti Labin, grad od desetak tisuća stanovnika na Istočnoj, predivnoj obali Istre zapravo je vrlo težak zadatak s obzirom da količina informacija i svega što se u ovom gradu razvija, promišlja i realizira teško može stati na nekoliko stranica novinskog papira. Ovaj čvrsti vladar našeg izbora za najbolji grad u kategoriji mladih, demografije i socijalne politike kao četverostruki finalist i trostruki pobjednik kategorije gradova srednje veličine te agilna gradska uprava koračaju sigurnim koracima ka jedinstvenom, održivom te nadasve razvoju okrenutom budućnosti novih, mladih generacija Labinjana kojih nikako ne nedostaje.

Naime, Grad Labin može se zaista pohvaliti jednim složenim procesom razvoja svih segmenata društva, od gospodarstva kao jednog od glavnih pokretača, demografskih mjera, projekata budućnosti i slično.

Kako bi kroz ovaj tekst priču o ovom zanimljivo gradu približili našim čitateljima izdvojili smo nekoliko segmenata koji će dati jasnu sliku promišljanja i razvoja kakav zaista može poslužiti na primjer mnogima.

Labin je grad bogate rudarske prošlosti, industrijske baštine, a vjerojatno i najpoznatiji po prvom europskom antifašističkom ustanku iz 1921. poznatijim kao Labinska republika. Upravo taj jaki element povijesnog antifašizma i neprihvaćanja nepravde duboko je ukorijenjen i u današnjim generacijama Labinjana za koje mnogi ističu kako su često avangardni.

Uz sve povijesne činjenice valja istaknuti i kako je rudnik koji je u jednom trenutku zapošljavao čak 12 000 ljudi, mahom iz cijele regije, Labinjanima donio razne kulture u njihov grad, a samim time i stvorio atmosferu suživota i kultura koje se međusobno izuzetno poštuju te prihvaćaju činjenice i preuzimaju labinske vrijednosti.

Gospodarstvo na povijesnim razinama uspješnosti

Danas, nakon tridesetak godina od zatvaranja rudnika, gospodarstvo Labina ponovno je izuzetno snažno, nezaposlenosti gotovo da i nema, a dugogodišnji napori gradske uprave da stvori takvu klimu urodili su plodom.

Labinska industrijska zona jedna je od tri najbolje u Hrvatskoj, prepoznata je od strane velikih kompanija koje su odabrale Labin za jedno od sjedišta svojih tvrtki. Tako se u Labinskim tvornicama proizvodi od vrhunskih peći na pelete do dijelova za najpoznatije svjetske automobilske divove Ferrari i Mclaren ili dijelova za avio industriju. Valja istaknuti i izuzetno razvijeno obrtništvo te građevinski sektor, a ono što je možda i najzanimljivije, a to je zaista rijedak slučaj, Labin uz jako gospodarstvo ima i izuzetno razvijen turistički sektor.

Ono čemu je većina priobalnih gradova jedino i usmjerena jest upravo turizam, a Labin i Rabac imaju tu blagodat da osim vrhunskih smještajnih kapaciteta i predivne prirode te plaža uz turistički smještaj na razini četiri i pet zvjezdica, uz sve to na jednak način uspijevaju razvijati i vrhunsku industriju.

Upravo to gospodarstvo s početka priče dobar je zamašnjak za shvaćanje smjera u kojem se dalje razvija ovaj grad. Zbog svoje prošlosti izuzetno su cijenjeni u europskim krugovima gradova slične prošlosti te zajedno s partnerima iz cijele Europe grade jaku zajednicu za buduće zanimljive europske projekte.

Ono što je cilj, i za što su već stvoreni dobri preduvjeti poput obnove velebnog rudarskog tornja putem EU fondova, jest stvaranje jedinstvene turističke atrakcije koja će zatvorene rudarske tunele pretvoriti u turističku priču koje se ne bi posramile ni najveće svjetske metropole. Zanimljivo je kako ti tuneli spajaju Labin sa turističkim središtem, Rapcem i projekt je sve bliže svojoj konačnoj realizaciji s obzirom da je rudarski toranj, Šoht kako ga Labinjani nazivaju već obnovljen, a pri kraju je i dokumentacija za ugradnju lifta i spuštanje u podzemlje što je zapravo najzahtjevniji dio posla.

Okosnica svega su stanovnici

No, spajanje gospodarstva, turizma, Europe, budućnosti i razvoja grada ne bi imalo nikakvog smisla bez ljudi. zato se u ovom gradu maksimalno posvećuju razvijanju projekata kojima pokazuju kako je čovjek na prvom mjestu, od svog rođenja pa do starosti.

Takvim pristupom ne čudi da je upravo Labin apsolutni vladar kategorije demografije, mladih i socijalne politike. Posljednjih nekoliko godina ulažu se značajna sredstva u infrastrukturu. Obnovljene su škole, i centralni dječji vrtić, dograđeno područno odjeljenje vrtića, izgrađen velebni sportski centar, izgrađena boćarska dvorana, renovirana atletska staza, obnovljena brojna sportska igrališta diljem grada, a trenutno se gradi novi sportski kompleks s umjetnom travom, dom za starije osobe, novi dječji vrtić, a kao kruna svega, europskim novcem gradi se i potpuno novi sustav kanalizacije Labina i okolice vrijedan čak 800 milijuna kuna.

Labin je jedan od onih gradova koji ima „slatke brige“ oko broja djece i potrebama za sve većim kapacitetima te upravo zbog toga, novi dječji vrtić u naselju Vinež jedan je od glavnih prioriteta. Spomenuli smo i gradnju Doma za starije osobe koji Labinjani očekuju godinama, a ova gradska uprava isti će realizirati do sredine iduće godine kada prvi korisnici useljavaju u Dom. Radi se o ustanovi koja će svojom kvalitetom i sadržajima biti na jednoj europskoj razini, a jedna je od rijetkih u državi koja ima i poseban odjel za oboljele od Alzheimera.

Kako bi sve to funkcioniralo, brojni napori ulažu se u ono najvažnije, ljude koji čine okosnicu svega. Tako je Labin već godinama među gradovima koji najviše izdvajaju za stipendije.  Svojim primjerom i uvođenjem dualnog modela kojim uz gospodarstvenike pružaju duplo veću stipendiju mladim ljudima uz osiguranje budućeg zaposlenja nešto je zaista vrijedno svake pohvale. Osim toga, usredotočenost na mlade i osiguravanje da nitko ne odlazi „trbuhom za kruhom“ već ostaje u rodnom kraju, bila je jasna vodilja kada su Labinjani predstavili jedinstven koncept dodjeljivanja gradskih parcela mladim obiteljima za izgradnju svojih obiteljskih kuća. Pilot projekt s prve četiri građevinske parcele nedavno je završio, uz veliki interes prve četiri mlade obitelji osigurale su svoju parcelu te svoj život planiraju u rodnom gradu. Kako se ovaj projekt pokazao kao pun pogodak, tu se ne staje već će na isti način biti ponuđene i nove parcele, a sve kako bi mladi ljudi ostali u rodnom kraju, podižući svoje obitelji. Upravo sav taj zatvoreni krug kojim se uz lokalno gospodarstvo, gradsku upravu te politike razvoja usmjerene budućnosti i stvaranju radnih mjesta te poticanju demografije, glavna su obilježja kojima ukratko možemo predstaviti ovaj grad.

Gradonačelnika Glavičića priupitali smo u čemu je tajna i još jednom čestitali na svim uspjesima koje već godinama pratimo i koji zasigurno nisu slučajnost

„Nema nikakvih tajni, Labin pokreću njegovi radišni ljudi, a na nama kao gradskoj upravi je zadatak da probamo pružiti sve preduvjete za izgradnju dostojnih i kvalitetnih života naših sugrađana. Upravo zbog njih okrenuti smo razvijanju projekata kojima pokušavamo mladima pružiti neke od olakšica koje će ih dodatno potaknuti da ne razmišljaju o odlasku iz Labina ili van granica države, a našim starijima veliki smo dužnici zbog toga što su upravo oni izgradili Labin i nas kakvi smo danas. Zato, sve što radimo, od svih projekata, svih gradilišta, svake utrošene kune, razmišljamo jedino kako će to pozitivno utjecati na život naših sugrađana“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić

Uz ovaj kratak tekst nemoguće je obuhvatiti širinu kojom se Labinjani razvijaju i grade, no vjerujemo kako smo vam uspjeli približiti barem djelić ovog istarskog bisera uz zaista jednu avangardu hrvatske realnosti. – istaknuto je u današnjem tiskanom izdanju Jutarnjeg lista.

jutarnji list grad labin članak valter glavičić promocija