Josip Diminić jedan od nominiranih za najuspješnijeg pojedinca Istre - Istriana 2010

Josip Diminić jedan od nominiranih za najuspješnijeg pojedinca Istre - Istriana 2010

1.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

I ove će godine biti odabrani najuspješniji pojedinci naše županije za ovu godinu u sklopu projekta "Istriana 2010". Izbor je to koji se održava već treću godinu, a inicijator cijelog projekta je novinar Daniel Sponza, koji s Radio Pulom organizira cijeli događaj uz pokroviteljstvo Istarske županije. Napomenimo i to da se ove godine projekt održava u sklopu Dana Radio Pule, koji slavi 50. rođendan.

- Projekt je zamišljen kao poticaj i javna nagrada najuspješnijim pojedincima u Istri, u području gospodarstva, zdravstva, kulture, glazbe i sporta, kaže Sponza.

Pojedince nominiraju članovi posebnog povjerenstva koje čine Jasna Jaklin Majetić, koja je u ime istarskog gospodarstva predložila kandidate iz ovog područja, a to su Tullio Fernetich, vlasnik uspješnog obiteljskog hotela San Rocco u Brtonigli, Graciano Rudan, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Rudan d.o.o. iz Žminja, te Branko Hanžek, direktor i član Uprave tvrtke Solaris d.o.o.

Ravnatelj pulske Opće bolnice dr. Lems Jerin je u ime zdravstvene struke predložio specijalista kirurga dr. Ivicu Fedela te dr. Loredanu Labinac Peteh, koja je i predsjednica istarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu, predložio je kandidate iz područja kulture. To su povjesničar, enciklopedist, urednik, kolumnist i diplomat Miroslav Bertoša, kipar i slikar Josip Diminić, prorektorica za nastavu na pulskom sveučilištu i skladateljica Đeni Dekleva-Radaković te redatelj, osnivač i umjetnički direktor kazališta Dr. Inat Branko Sušac.

Tajnik Saveza sportova Istarske županije Dario Koraca je bio zadužen za područje sporta. Među sportašima nagrađeni će se birati između drugog najboljeg vaterpolista po izboru Svjetske vaterpolske federacije Puljanina Damira Burića, svjetske prvakinje u kuglanju Porečanke Marijane Liović, europskog prvaka u kick boxingu Borisa Miškovića iz Rovinja te europskog prvaka u boćanju i osvajača brončane medalje Buzećana Gianfranca Santora.

Tajnica istarske podružnice Hrvatske glazbene unije Nataša Petrić Tasha pokrila je glazbeni segment, u kojem su nominirani dugogodišnji voditelj Big Banda grada Pule Davor Lorković, istarski violončelist s međunarodnim ugledom Stjepan Hauser, poznata i dugovječna istarska pjevačica Radojka Šverko te dobitnici Porina za pjesmu godine grupa Nola.

Svi članovi povjerenstva predložili su kandidate u ime struke kojoj pripadaju. Pobjednike će izabrati gradonačelnici i načelnici općina u Istri, predsjednici uprava najvećih gospodarskih subjekata u županiji, čelnici kulturnih, glazbenih i sportskih institucija, novinari te slušatelji Radio Pule.

Svečanost dodjele ove nagrade održat će se u petak, 17. prosinca, u 13 sati u kinu Valli, a dobitnicima će biti dodijeljena statua "Istriana", rad pulskog kipara Erosa Čakića. U zabavnom dijelu programa nastupit će riječka pjevačica Karin Kuljanić i umaška klapa Lungomare, a program će voditi Dražen Turina Šajeta.

Prošle godine laureati su bili gospodarstvenica Sonja Racan, književnik Daniel Načinović, glazbenik Bruno Krajcar, dr. Julijana Franinović Marković te organizator teniskog turnira u Umagu Slavko Rasberger, dok su slušatelji izabrali znanstvenika Korada Korlevića. (M. RADIĆ)

Glasanje za naj-Istrijana na Radio Puli
Pored ovih kategorija, prošle je godine uveden izbor za naj-Istrijana ili Istrijanku po izboru slušatelja Radio Pule. Od ponedjeljka do petka u programu Radio Pule dva puta dnevno od 9.30 do 10 i od 14.30 do 15 emitirat će se posebne emisije u sklopu kojih će biti obrazložene pojedine kandidature, a slušatelji će se moći javljati, glasati i predložiti svog kandidata.

istriana nagrada josip diminić