Josip Diminić izlaže u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku

Josip Diminić izlaže u Gradskoj galeriji Striegl  u Sisku

21.8.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Izložba Josipa Diminića prva je u nizu ciklusa izložbi umjetnika koji su sudjelovali u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1971.-1990. godine kojima će Gradska galerija Striegl nastojati u narednim godinama revalorizirati i iznova kontekstualizirati i predstaviti stvaralaštvo umjetnika čiji su radovi sastavni dio Parka skulptura Sisak, ali i samim time sastavni dio likovnog i kulturnog identiteta grada Siska. Ovim ciklusom cilj nam je uspostaviti i značenjsku i sadržajnu vezu s kontinuitetom umjetničkog stvaralaštva u Sisku koji je vezan uz djelovanje Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak, ali s kritičkim naglaskom na sadašnje i zatečeno stanje. Veza Josipa Diminića sa Siskom počinje njegovim sudjelovanjem u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1979. godine. Te godine je on u sklopu Kolonije realizirao dvije skulpture u metalu u suradnji s radnicima tadašnje Željezare pod nazivima Objekt I i Objekt II. Obje skulpture su sastavni dio Parka skulptura Sisak te je Objekt II tijekom 2014. godine i prva restaurirana skulptura tijekom III. konzervatorsko-restauratorske radionice u sklopu projekta Tvornica baštine Željezara Sisak u organizaciji Gradske galerije Striegl i Konzervatorskog odjela u Sisku.

 

Izložba Josipa Diminića, u svom malom i intimnom obliku presjeka rada (predstavljeni su radovi od početka 70-ih do 90-ih godina) nanovo otkriva ovog doajena. Imajući naglašeni povijesni kontekst, jer se neminovno vraćamo unatrag, ova izložba traži od nas spekulativni angažman, apsorpciju sadržaja na način da se intimno povezujemo s ovim radovima dok ih gledamo.

 

Dok jedni pred nama organski rastu drugi nam se konfrontiraju, otežavaju kretanje kroz galerijski prostor, potvrđujući da su uspješno posvojili prostor u kojem se nalaze. Apstraktna subjektivnost Diminićevih radova poručuje nam da se ni u kojem obliku te forme nisu otuđile od prirode, već nam ju razotkrivaju prihvaćanjem činjenice da se vrednovanje i gledanje same prirode promijenilo. Isti biomorfni tok ruke koji uvijek traži smisao, rješenje, odgovor ili se tek poigrava s nama manifestirajući umjetnički proces, prepoznatljiv je jednako u apstraktnim i figurativnim radovima. Josip Diminić nije jedan od onih koji se prepuštaju subjektivnoj metafizičnosti i isključivoj materijalnosti forme, on je uvijek kritički svjestan i pomalo kreativno mističan.

  

    

o autoru:


Josip Diminić rođen je 1937. godine u Sv. Lovreču /Diminići/ kod Labina, gdje završava osnovno obrazovanje. U Zagrebu, nakon završene Škole primijenjene umjetnosti, 1957. godine upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je u klasi prof. Marina Tartaglie 1963. godine. Od 1966. do 1969. godine uz slikarstvo se bavi keramikom i keramoskulpturom.

 

Od 1968. do 1969. godine član je Glavnog i Izvršnog odbora Čakavskog sabora. Jedan je od osnivača bijenalne izložbe Ars Histriae. Godine 1970. imenovan je tajnikom Stručnog savjeta Mediteranskog kiparskog simpozija u Labinu, kao ideator, suutemeljitelj i jedan od prvih sudionika međunarodne manifestacije, uskoro Muzeja suvremenog kiparstva na otvorenom. Od 1983. godine obnaša funkciju predsjednika MKS-a. Od 1970. godine kontinuirano se bavi kiparstvom. Bio je član reprezentativne autora Galerije Forum u Zagrebu od 1975. godine. Redoviti je profesor na Odsjeku za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci od 1984. godine, a 2007. godine Sveučilište u Rijeci, čiji je suosnivač, dodjeljuje mu počasno zvanje prof. emeritusa.

 

 

Do danas je izlagao na 115 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu te na preko 400 selektiranih skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je 11 grafičkih mapa. Dobitnik je 25 nagrada struke. Likovno je opremio više knjiga. Autor je prestižnih nagrada, Trke na prstenac u Barbanu, Arena Filmskog festivala u Puli, Kiklopa Sajma knjiga u Puli. Suutemeljitelj je studentske likovne kolonije Montraker u Vrsaru. Utemeljitelj je Labinskih uzleta likovnosti. Likovno je opremio niz poslovnih prostora, interijera i eksterijera. Djela mu se nalaze u fundusima brojnih muzeja i galerija te u privatnim zbirkama. O njemu se pisali ugledni povjesničari umjetnosti i likovni kritičari.

 

Tiskane su mu tri monografije i knjiga Ljepoti je mjesto u Kini.

 

Nagrade i priznanja:

 

1953. Prva nagrada za crtež časopisa Polet

1972. Nagrada za skulpturu Ars Histriae III, Piran

          Nagrada dr. Mijo Mirković za rezultate u kultunom stvaralaštvu Istre

1974. Prva nagrada ''''ex aequo'''' za skulpturu Ars Histriae IV, Rovinj

1976. Godišnja nagrada za likovnu umjetnost ''''Josip Račić'''' NIŠP ''''Vjesnik''''

          Zlatna plaketa ''''Labinske republike'''', Labin

          Prva nagrada Ars Histriae V, Labin

1978. Izvedbena nagrada za skulpturu na 13. zagrebačkom salonu, Zagreb, sekcija ''''Prijedlog''''          

1980. Otkupna nagrada NIŠPO ''''Novi list'''' Rijeka na VII. Međunarodnoj izložbi originalnog crteža

1981. Nagrada SULUJ-a za skulpturu na VII. izložbi Saveza udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije, Skopje 

1982. Nagrada za skulpturu IV. Jesenjeg salona, Dubrovnik

1991. Nagrada IV. Trijenala hrvatskog kiparstva, Zagreb

1994. Nagrada V. Trijenala hrvatskog kiparstva, Zagreb

1996. Nagrada Grada Labina

          Odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom 

          Marka Marulića          

1997. Dobitnik plakete ''''Harmonija'''' na 1. festivalu akvarela Hrvatske, FAH, Split

1998. Diploma 1. Art Addiction Annual in Venice, Masks in Venice, Venecija

2000. Dobitnik plakete ''''Marulić'''' Čakavskog sabora za visoka dostignuća u 

          likovnoj umjetnosti, Žminj          

2002. Premija - plaketa HAZU-a i samostalna izložba na III. Hrvatskom trijenalu

          crteža, Zagreb

2004. Otkupna nagrada Grada Labina na VIII. Labinskim uzletima likovnosti

          Otkupna nagrada Istarske županije

          Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci za područje umjetnosti

2010. Dobitnik nagrade Istrijane za kulturu

josip diminić izložba kultura