Josip Antun Rupnik proglašen je krivim zbog klevete Rockwoola - odšteta 40 tisuća kuna i javna isprika

Josip Antun Rupnik proglašen je krivim zbog klevete Rockwoola - odšteta 40 tisuća kuna i javna isprika

11.12.2009. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Sutkinja Općinskoga suda u Puli Mirna Frančišković presudila je danas da predsjednik Zelene stranke - Zelene alternative Josip Anton Rupnik mora platiti 40.000 kuna Tvornici kamene vune Rockwoolu koja ga je tužila zbog klevete te iznošenja neistine u javnosti da u Pićnu zagađuje okoliš.

Po presudi, Rupnik Rockwoolu mora platiti odštetu od 40 tisuća kuna te troškove sudskog postupka od 10.390 kuna. Osim toga, Rupnik će presudu, pošto postane pravomoćna, o svojem trošku morati javno objaviti u svim medijima u kojima je prozivao Rockwool i o njemu izgovorio neistinite, i to na jedanaest portala i u pet dnevnih listova.

Rockwool je još početkom godine tužio Rupnika kao fizičku osobu i Zelenu stranku - Zelenu alternativu kao političku stranku zbog iznošenja lažnih tvrdnji o radu te tvornice.

Sutkinja je u obrazloženju odluke navela da za neistinite tvrdnje o Rockwoolu, tvrdnje o počinjenim kaznenim radnjama i malverzacijama te stjecanju nezakonite dobiti nisu predočeni nikakvi dokazi.

Nezadovoljan presudom, Josip Anton Rupnik najavio je žalbu. "Rockwool je taj koji treba platiti štetu narodu, a ne mi Rockwoolu. Mi nećemo stati", poručio je Rupnik.

Tehnički direktor Rockwoola Marco Boi izrazio je zadovoljstvo današnjom presudom te činjenicom da pravna država funkcionira. "Vjerovali smo u ovakvu presudu koja je znak da svatko, pa tako i gospodin Rupnik, mora snositi odgovornost za lažne optužbe i neistine koje je iznosio bez ikakvih temelja i dokaza. Time je veliku štetu nanio najviše ljudima koji žive oko tvornice", naveo je Boi u priopćenju za javnost.

Najavio je da će cjelokupni iznos od 40 tisuća kuna tvrtka uplatiti za dobrotvorne svrhe.

Znaj što govoriš - Rupnik vs Rockwool

 

rupnik rockwool presuda postupak kazneno djelo kleveta isprika javnosti sankcije marco boi