Još nema potvrđenih slučajeva gripe - očekuje se s povratkom skijaša

Još nema potvrđenih slučajeva gripe - očekuje se s povratkom skijaša

8.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Još uvijek nema službene potvrde da je gripa stigla u Hrvatsku, iako je već ima u zemljama u okruženju. Po riječima voditeljice Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlaste Skopljak, za sada je gripa u epidemijskom obliku po broju oboljelih najviše prisutna u Italiji, a upravo tamo na skijanje su otišli brojni Istrani.

- Svima mogu reći da se još uvijek mogu cijepiti, a to se pogotovo preporučuje starijim osobama, kroničnim bolesnicima, kao i djeci oboljeloj od kroničnih bolesti, a naravno da se preporučuje i radno aktivnoj populaciji, kazala je dr. Skopljak.

U Europi je ove sezone najčešće potvrđen virus gripe tipa A H3N2, dok je znatno manje slučajeva pandemijskog virusa, koji je obilježio prethodne dvije sezone, virusa tipa A H1N1. Epidemiolozi na temelju toga predviđaju da će ove godine prevladavati stari soj virusa, što znači i nešto mirniju epidemiju.

- Soj gripe vjerojatno će biti isti kao i lani, tako da je i sastav cjepiva isti i pogođen, što jamči dobru zaštitu. Pa ipak, svi oni koji se ne žele cijepiti moraju primijeniti iste principe zaštite na koje stalno upozoravamo. Treba, tako, izbjegavati prostorije u kojima ima puno ljudi, treba redovno prozračivati i često prati ruke i, ako je moguće, jesti svježe sezonsko voće i povrće, savjetuje dr. Skopljak.

Prošle godine u Istri je zabilježeno oko 2.400 oboljelih, a u čitavoj Hrvatskoj oko 47 tisuća osoba. Epidemiolozi gripu u Hrvatskoj očekuju u predstojećim tjednima, nakon prvih povrataka građana sa skijanja. (S. Z. T.)

gripa bolest