Još jedna uspješna izložbena sezona Gradske galerije Labin | ove godine 11 izložbi i nekoliko popratnih programa

Još jedna uspješna izložbena sezona Gradske galerije Labin | ove godine 11 izložbi i nekoliko popratnih programa

30.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Gradska galerija Labin, renomirani izložbeni prostor u kojem se od 1999. predstavljaju relevantni programi suvremene nacionalne i međunarodne likovne scene po visokim kriterijima struke, i ove je godine publici predstavila bogat izložbeni program.


Tako je u ovogodišnjoj izložbenoj sezoni ostvareno 11 izložbenih programa i nekoliko popratnih sadržaja.


Sve je započelo obilježavanjem Noći muzeja koncem siječnja, kada je u suradnji s Narodnim muzejom Labin i Sportskom zajednicom Grada Labina otvorena tematska izložba "Sport u Labinskoj komuni". Izložba je prikazala dio bogate digitalizirane arhive novinskih članaka iz lokalne novine pod nazivom "Labinska komuna" koje su se tiskale od 1976. do 1997. godine.


Prikaz sporta


Uz sportske uspjehe, dan je i prikaz razvoja sportske infrastrukture na području bivše Općine Labin. U ožujku je u sklopu obilježavanja Dana Labinske Republike otvorena samostalna izložba "Crveni tepih", autorice Sunčane Simichen. Kustosica izložbe bila je uvažena povjesničarka umjetnosti iz Zagreba, Sonja Švec Španjol, a izložba je dodijeljena autorici kao nagrada na prošlogodišnjem Labinskom uzletu likovnosti.


Travanj je i ove godine predstavio mladog autora hrvatske suvremene scene, Mihaela Puntarića sa samostalnom izložbom "Dekonstrukcija slike". Kustos izložbe bio je povjesničar umjetnosti Vanja Babić, a izložba je istaknula jedan specifičan pristup slici u kojem uz minimalizam formi, odsustvo naracije, akromatiku i konstruktivističko-geometrijski pristup po uzoru na Mondrianove kompozicije, Mihael svjesno isključuje autorsku ekspresiju da bi materijale oslobodio od mogućih nametnutih asocijacija te ih pustio da govore sami za sebe. U svibnju je otvorena samostalna izložba dvoje istaknutih i renomiranih imena hrvatske suvremene scene, a to su Kata Mijatović i Zoran Pavelić koji su svojom izložbom "Glasovi i riječi/Pozdravi iz Baranje" kroz nekoliko zajedničkih radova inovativnim, suvremenim načinima prezentacije, podsjetili publiku na alarmantno stanje područja današnje Baranje.


Obrovčev opus


Kata Mijatović autorica je koja je Hrvatsku predstavljala na poznatom Venecijanskom Biennalu 2013. godine, a Zoran Pavelić ovogodišnji je dobitnik stipendije Jackson Pollock za svoj rad.


Lipanj je u Gradskoj galeriji Labin ugostio jednog od najznačajnijih pedagoga i stvaratelja s ovih prostora, profesora Ivana Obrovca. Njegova izložba Licentia Poetica obuhvatila je više od 30 slika njegove recentne produkcije u kombiniranoj tehnici većih formata. U srpnju je predstavljen velikan hrvatskog slikarstva, svjetske slave, Zlatko Prica.


Izložba "Plavi paviljon" istaknula je izuzetne radove galerijskih formata iz tarskog ciklusa koji je prvi puta izdvojen iz većih opusa bio izložen upravo u Labinu. Kustosica izložbe bila je povjesničarka umjetnosti Branka Arh, a izložba je ostvarena u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Samobor te Zbirkom Vesna i Zlatko Prica iz Samobora.


Kolovoz u Labinu rezerviran je za niz svečanosti u povodu obilježavanja Dana Grada Labina pa je tako u Gradskoj galeriji Labin prvi puta nakon 22 godine održana te žirirana selektivna skupna izložba, Labinski uzlet likovnosti. Izložba je radove 22 labinskih etabliranih autora prikazala u punoj raskoši. Kustosica izložbe bila je Branka Arh, a selektori i stručni žiri Branka Arh, Mladen Lučić i Gorka Ostojić Cvajner. Koncem kolovoza istovremeno su otvorene dvije samostalne izložbe. U Gradskoj galeriji izložba "Studija za gubilište", autora Matije Debeljuha i "SeeingColors", švicarskog autora Marcusa Pericina u crkvici sv. Stjepana preko puta Gradske galerije Labin.


Više ovdje


B. Biočić

gradska galerija labin kultura izložba tea bičić pou labin