Još 2 dana do "XII Učkarskega samnja"

Još 2 dana do "XII Učkarskega samnja"

31.8.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tradicijsko događanje „XII Učkarski samanj” održat će se u nedjelju 2. rujna od 10 do 20 sati na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka. 


Uz raznovrsne prirodne i ekološke proizvode proizvedene na obiteljskim gospodarstava Učke, Ćićarije i njihove okolice, posjetitelje će dočekati i etnološka zbirka ovoga kraja, tradicijska glazbala, izvorne pasmine domaćih životinja (govedo boškarin, ovca pramenka i istarski tovar) te prikaz starih zanata – obrada kamena i drveta, kovanje željeza i lončarenje na kolu, u kojima će se posjetitelji moći i sami okušati.


Dječji program u prostoru „Male šumske scene” obuhvatit će predstavu suvremene „Ježeve kućice”, likovnu radionicu s oslikavanjem lica i povijesnu radionicu učenja glagoljice, na što će djecu potaknuti klaun Balonko i pomagač mu Morčić. Djeca i odrasli moći će naučiti i kako proizvesti kompost u različitim stambenim uvjetima, a u enološkom će predavanju s degustacijom biti stručno prikazana tehnologija proizvodnje vina.


Kulturno-zabavni program će, uz bogatu ponudu domaćih jela i pića, ispuniti tradicijski plesovi s nezaobilaznim balunom Središnje Istre, dječji srednjovjekovni ples „Konjićev skok”, završnica umjetničkog natječaja „Učka mi se!” uz sopile te primorska zabavna glazba u izvedbi Trija Asi te za kraj Edi Maružin i Banditi (Mali Gustafi) uz voditeljsko umijeće Marija Lipovšeka Battifiacae.

Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji, Istarskoj županiji, Gradu Opatiji, Općini Matulji, Općini Kršan i Turističkoj zajednici Grada Opatije na trajnom pokroviteljstvu ovoga događanja kao i svim podupirateljima na njihovoj podršci. Posebno zahvaljujemo Bina-Istri, koja već sedmu godinu za redom omogućuje svim posjetiteljima povoljniju cijenu cestarine za prolazak kroz tunel Učku prilikom dolska i odlaska sa samnja. Kao i proteklih godina, za sve posjetitelje „Učkarskega samnja”, cijena prolaska kroz Tunel Učka bit će svega 10,00 kn.

učkarski sajam sajam domaći proizvodi poklon