JESU LI ISTARSKE TVRTKE SPREMNE NA PROMJENE? TE Plomin neće osjetiti gubitak CEFTA-e

JESU LI ISTARSKE TVRTKE SPREMNE NA PROMJENE? TE Plomin neće osjetiti gubitak CEFTA-e

27.6.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Neće biti problem Europska unija i priključenje Hrvatske zajednici država, već - hrvatska birokracija! Odgovor je to većine istarskih obrtnika i poduzetnika s kojima smo razgovarali uoči otvaranja golemog i konkurentnog EU-tržišta. Još su samo tri radna odnosno ukupno pet dana do pristupanja Hrvatske EU-u pa nas je zanimalo jesu li spremni na promjene, koje prednosti, a koje poteškoće u poslovanju očekuju nakon 1. srpnja.

Gordan Pejković, član Uprave Calucema, pulske tvornice cementa, u kratkom razdoblju očekuje probleme radi prilagodbe novim propisima.

- Novi Zakon o PDV-u donesen je tek 14. lipnja, a pravilnik o primjeni Zakona, za koji se najavljuje da će imati više od 800 stranica, nije niti u najavi. Od nas ipak očekuju da uskladimo svoje informatičke sustave i da oba propisa primjenjujemo od 1. srpnja, ogorčen je Pejković.

 

Veća efikasnost i manji troškovi prijevoza

 

I Vesna Žmak, članica Uprave Sipra, upozorava na lošu pripremu nekih državnih službi. "Neki su zakoni i pravilnici kasno doneseni, a neki su još u pripremi. Njihova pravilna primjena iziskuje vremena, a mi svakodnevno proizvodimo i isporučujemo robu u EU i ne smije biti zastoja. I 1. srpnja 2013. je radni dan. Upravo zbog te loše pripreme očekujemo probleme prvih mjeseci dok se sve ne uskladi", zaključuje članica Uprave umaške tvrtke za proizvodnju samoljepljivih traka.

Početak primjene više zakona s raznih područja (PDV, ribarstvo, prijevoz...) kratkoročno će uzrokovati dosta problema u poslovanju obrtnika, napominju iz Obrtničke komore Istarske županije te dodaju da će nastojati članovima osigurati informacije o uvjetima poslovanja u  bliskim državama. Planiraju potpisivanje sporazuma sa slovenskim i talijanskim organizacijama koje bi njihovim članovima pružale informacije vezane uz poslovanje u tim državama.

Pored uobičajenih hrvatskih birokratskih barijera, domaći poduzetnici ipak očekuju da će nakon 1. Srpnja postići dodatne mogućnosti u širenju svog poslovanja. U istarskoj Obrtničkoj komori očekuju poboljšanja u položaju i poslovanju obrtnika, prvenstveno zbog proširenja tržišta te olakšane komunikacije i putovanja građana s obzirom na "nestanak" granice, što će naročito pogodovati ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima.

 

Gradevinarima 80 posto novca EU-a

 

- No, otvaranje tržišta uzrokovat će i povećanu konkurenciju i pritisak većih količina roba i usluga s porijeklom iz EU-a, upozoravaju iz Obrtničke komore. Pejković, pak, smatra da će pojednostavljenje protoka roba i usluga dugoročno poboljšati efikasnost i blago smanjiti prijevozne troškove. I u umaškom Sipru vjeruju da će im EU donijeti lakše poslovanje i niže troškove s obzirom da 96 posto proizvodnje izvoze na europsko tržište, a nadaju se da će im se otvoriti i nova tržišta jer EU ima trgovinske ugovore s gotovo svim zemljama svijeta.

Da će otvaranje granica pojednostaviti uvoz i izvoz, kako sirovina tako i gotovih proizvoda, ističu u Rockwoolu koji većinu svojih proizvoda plasiraju na tržišta zapadne Europe. "Naša tvornica u Istri građena je u vrijeme kada je bilo jasno da će Hrvatska jednog dana biti članica EU-a, tako da su već u startu poduzete sve mjere kako bi ova tvornica bila usklađena sa svim zahtjevima Europe. Stoga ne očekujemo negativne posljedice, naprotiv", kaže Nensi Runko iz korporativnih poslova Rockwool Adriatica.

Optimistični su i u Holcimu, tvornici cementa u Koromačnu.

- Prije svega očekujemo veći interes investitora za projekte u Hrvatskoj, a da su se na tom području već počele događati pozitivne promjene, svjedoče i nedavne izjave ravnatelja državne Agencije za investicije i konkurentnost Damira Novinića.

Osim toga, od 1. Srpnja ukidaju se granične kontrole i carinske formalnosti pri kretanju roba između RH i drugih zemalja članica EUa, što će zasigurno pozitivno utjecati na naše prodajne aktivnosti - procedure će se pojednostaviti, a ukidanjem špediterskih troškova, bit će moguće i uštede, vele iz Holcima. Pojašnjavaju da su svoje poslovanje već uskladili s pravnom stečevinom Unije.

- Očekujemo da se uvede veći red u provođenje zakona u svakodnevnom životu u Hrvatskoj. Pozitivnim učincima ulaska u EU smatramo i neke korake koje je učinila ili čini hrvatska Vlada da bi potaknula pozitivne trendove u prilično krizom zahvaćenom građevinskom sektoru. Prije svega ističemo skraćivanje procedura za početak gradnje. Osim toga, domaći će inženjeri biti oslobođeni obveze prikupljanja bodova na stručnim skupovima, budući da takvu obvezu nemaju njihovi kolege u EU-u, pa će im moći lakše konkurirati.

Svakako dobro zvuči i podatak koji dolazi iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, da je od 80 milijardi kuna koje će Hrvatskoj biti na raspolaganju iz EU-fondova od 2014. do 2020. godine, 80 posto namijenjeno upravo građevinskim projektima, zaključuju u Holcimu.

Ralf  Blomberg, direktor TE Plomina, smatra da će ulazak u EU bitno promijeniti način poslovanja svim tvrtkama u Hrvatskoj, pa tamo i njima.

- Ukidaju se brojne trgovinske barijere, što će omogućiti lakšu suradnju s tvrtkama iz EU-a, moći ćemo lakše nabavljati proizvode i usluge iz zemalja EU-a neophodne za naše poslovanje te tako povećati efikasnost. Za nas je to izuzetno povoljna okolnost, a to će, dugoročno gledano, pozitivno utjecati na cijelo hrvatsko gospodarstvo. Za TE Plomin, čija je osnovna djelatnost proizvodnja električne energije, ulazak u EU nema direktnih negativnih učinaka, kao što ima na neke hrvatske proizvođače koji izvoze u zemlje CEFTA-e.

 

TE Plomin neće osjetiti gubitak CEFTA-e

 

Naime, TE Plomin kao tvrtka u mješovitom vlasništvu RWE-a i HEP-a ima ugovor s HEP-om o preuzimanju sve proizvedene električne energije iz Plomina 2 koja se u potpunosti plasira na hrvatsko tržište, pa će situacija i nakon pristupanja EU-u ostati nepromijenjena, zaključuje Blomberg. Dorijan Rajković, direktor Istarske tvornice vapna iz Mosta Raša, nada se jednostavnijem izvozu u države u kojima su već prisutni - Sloveniji i Italiji.

- Zbog udaljenosti ne očekujemo širenje naše prodaje na druge države članice EU-a, ali će uvoz sirovina iz Unije biti jednostavniji i jeftiniji. Ne očekujemo bitnija poboljšanja u poslovanju iako smatramo bitnima napore koje EU ulaže u poticanje energetske efikasnosti i tu dugoročno očekujemo pomake i povećanje potražnje za sustavima za toplinsku izolaciju, zaključuje Rajković.

 

PIŠE Paulo GREGOROVIĆ

eu poduzetništvo gospodarstvo itv dorijan rajković rockwool te plomin cefta