Jerković: Na redu je obnova labinske Hitne pomoći

Jerković: Na redu je obnova labinske Hitne pomoći

27.9.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Konačno je stiglo odobrenje Ministarstva zdravlja za rad Hitne službe u novim, adaptiranim i proširenim prostorima umaškog Doma zdravlja, javlja nam ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Srđan Jerković. Kada se svečano otvore novi prostori, u kakvu će Hitnu ući pacijenti iz Umaga, Buja, Novigrada, Oprtlja, Grožnjana i Brtonigle kojima je to posebno bitno jer do prve bolnice u Puli imaju 90 kilometara, a do Rijeke 110 kilometara vožnje?

 

- Umaška Hitna služba sada ima najbolje uvjete rada među svim ispostavama Zavoda za hitnu medicinu u Istri, oko 240 kvadrata potpuno novog, opremljenog i funkcionalnog prostora koji je čak iznad propisanih standarda.

 

 

Najudaljenija ispostava

 

Osim boljih uvjeta rada za zaposlenike, profitirat će i bolesnici jer su sada ostvareni uvjeti za kvalitetnije zbrinjavanje pacijenata. Osim ambulante za pregled, bolesnicima će na raspolaganju biti i priručni laboratorij te moderno opremljen stacionar za tri ležeća bolesnika. Nabavljena je nova dijagnostička oprema poput ultrazvuka i monitora vitalnih funkcija, kaže dr. Jerković.

 

Budući da županijski Zavod za hitnu medicinu, dodaje, zajedno s Hrvatskim zavodom za telemedicinu uskoro pokreće i projekt "Video-suradnja u hitnoj medicini", plan je da u projekt najprije uključe umašku Hitnu kao najudaljeniju ispostavu istarskog Zavoda, čime bi se bolesnicima, posredstvom liječnika umaške Hitne, omogućile specijalističke konzultacije bez putovanja do Pule. Sve to znatno će povećati efikasnost rada službe, a bolesnicima omogućiti višu razinu zdravstvene zaštite - lokalno, u Umagu, ističe dr. Jerković.

 

 

Donatorska akcija za opremu

 

Obnova i proširenje sjedišta umaške Hitne službe, od izrade projekata do obavljenih građevinskih zahvata, koštalo je oko 1,8 milijuna kuna. Najveći dio tog novca osiguran je u gradskom i županijskom proračunu, a s manjim udjelom sudjelovali su Istarski domovi zdravlja kao vlasnici zgrade te Zavod za hitnu medicinu Istarske županije.

Nova oprema nabavljena je zahvaljujući donacijama - u akciji "Hitna je bitna" prikupljeno je više od 700 tisuća kuna, od čega oko 300 tisuća u novcu, a ostalo u opremi.

 

Obnovljena i pazinska, na redu labinska Hitna

 

Završena je i adaptacija prostora u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Pazinu, u što je isključivo iz vlastitih sredstava Zavod uložio oko 140 tisuća kuna. Obnovljena je ambulanta, sanitarni čvorovi i prostor za odmor djelatnika. Sljedeća je na redu za obnovu labinska Hitna, najavljuje dr. Jerković, ravnatelj županijskog Zavoda.

 

Četiri nova vozila do kraja godine

 

- Od većih ulaganja, ove su godine nabavljeni mobilni ultrazvučni uređaji za brzu dijagnostiku hitnih stanja na terenu za sve ispostave, a do kraja godine u Zavod stižu i četiri nova opremljena sanitetska vozila (Tim 1). Prva dva vozila stižu 30. rujna, a druga dva do kraja godine. Od velikih ulaganja treba spomenuti i uspostavu kompletnog telemedicinskog sustava u Zavodu, vrijednosti oko 380 tisuća kuna, koji je financiran tri četvrtine donacijama, a ostatak sredstvima Zavoda, kaže dr. Jerković.

Vozni park istarskih hitnih službi star je, loš i skup za održavanje. Stoga u Zavodu planiraju većinu svog budžeta uložiti upravo u nabavku novih vozila, "jer je brz i siguran dolazak do svakog hitnog bolesnika prioritet našeg posla", veli ravnatelj te najavljuje da su ovogodišnja četiri nova vozila samo početak obnove voznog parka.

život srđan jerković županijski zavod za hitnu medicinu hitna pomoć zdravlje