Javni natječaj po mjeri Holcima

Javni natječaj po mjeri Holcima

28.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ovo što čine Istarska županija i Grad Pula ide na ruku Holcimu i Ecodecou, pa postoji mogućnost zloporabe prilikom raspisivanja javnog natječaja za gospodarenje otpadom na Kaštijunu. Taj je zaključak proizašao iz više izlaganja na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju su članovi Istarskog grozda naslovili »Nove spoznaje oko afere ''Kaštijun''«.
Predsjednik pulskog HNS-a Luka Stančić rekao je da je taj zaključak potvrdila analiza Studije utjecaja na okoliš za projekt centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, koju je izradila Zelena akcija i objavila na svojim internetskim stranicama.

 

Kaštijun pod lupom Državnog odvjetništva

- U njoj su komentirali da odabranu konfiguraciju mehaničko- biološke obrade mogu ponuditi rijetke tvrtke, odnosno vrlo vjerojatno samo jedna, i to Ecodeco, pa postoji mogućnost zloporabe ove studije prilikom raspisivanja javnog natječaja. Zbog toga, ali i zato što nije usklađena s Nacionalnim planom gospodarenja otpadom, treba odbaciti studiju utjecaja na okoliš za Kaštijun, zaključio je Stančić.
Predsjednik Zelene stranke Anton Rupnik rekao je da Istarska županija provodi interes talijanskih ulagača koji će ovamo dovesti svoju tehnologiju. Zbog toga je pozvao USKOK i Državno odvjetništvo da počnu odmotavati klupko i otkriju što se krije iza toga. Damir Radnić iz ISDF-a i koordinator Istarskog grozda dodao je da Državno odvjetništvo prikuplja materijale o Kaštijunu. Rekao je da u Italiji spalionice otpada Ecodecoa proizvode gorivo za cementare Holcima te da se iz toga može zaključiti kamo sve to vodi s Kaštijunom.


U nastavku konferencije za novinare ostali članovi Istarskog grozda su se osvrnuli na odluku Grada Pule da ukloni plakate protiv Kaštijuna. Zaključili su da su im tim potezom napravili uslugu, jer da se sada zna na razini cijele zemlje za njihovu inicijativu. Zbog toga su pozvali građane da poduzmu sve akcije legalnog građanskog neposluha. Rupnik je, komentirajući skidanje plakata, rekao da je to kršenje Ustava i pravila Lige naroda i EU-a, a Radnić najavio podizanje tužbe protiv odgovorne osobe. On je dan ranije pojasnio da je riječ tužbi protiv pulskoga gradonačelnika Borisa Miletića i mjerodavnog odjela Gradske uprave zbog, kako se izrazio, »opasne i štetne odluke« koja je donesena neovlašteno, mimo Gradskoga vijeća. Jučer je pak upozorio članove Istarskog grozda da nakon uklanjanja plakata mogu očekivati batine, pa i Goli otok.

Gordana Ferenčić, predsjednica županijske Zelene stranke, je odluku Grada Pule o skidanju plakata nazvala sumrakom demokracije u Istri. Rekla je da je o tome njezina stranka obavijestila Europsku komisiju i Hrvatski helsinški odbor. Pozvala je IDS i SDP da objasne narodu kako mu žele dobro zabranom slobode govora i izražavanja. Zaključila je da su duboko uvjereni u to da dok je Istrijana, Kaštijuna neće biti.


Promijeniti prostorni plan

Vesna Matošević, predsjednica pulskog HSLS-a, misli da će bude li Kaštijun ipak realiziran onako kako je zamišljen, ubuduće turisti voziti u kolonama s kamionima koji će onamo dovoziti otpad iz cijele županije. Upitala se kako je moguće da nadležno ministarstvo opravdava taj projekt nudeći bogatoj Istri ekološku rentu od svega dva milijuna kuna godišnje.

Bruno Poropat, predsjednik Odbora za referendum, osvrnuo se na županijski prostorni plan za koji je rekao da treba napraviti njegovu reviziju jer da oni koji su ga stvarali nemaju potrebna znanja i planiraju samo zastarjelu tehnologiju u tvornicama koje zagađuju, od TE Plomin 3, Rockwoola, Kaštijuna, tvornica cementa, tri lokacije za LNG, do bezbroj kamenoloma…


- Treba predvidjeti i osigurati da se otpad separira tamo gdje se stvara i da potom ide u centre za reciklažu, što je najnovija tehnologija, a ne ono što nam nameću. Nadam se da će novi izbori donijeti nove ljude na vlast i prva stvar koju će trebati učiniti je promijeniti županijski prostorni plan, rekao je Poropat.


Božo Benčić iz Građanske inicijative općine Medulin je na presici održao performans s gas maskom na licu te poručio da je neće skinuti jer se boji da će se zbog zagađenja otrovati. Novinarima je podijelio letke i u njima naveo da je pulski gradonačelnik Boris Miletić cenzurirajući plakate rekao da su oni nedopustivi zbog turizma. Benčić se, pak, zapitao je li dopustivo to što će se turisti u budućnosti slikati s gas maskama kraj tvornice smeća.

P. GREGOROVIĆ

Kaštijun otpad ekologija Božo Benčić zeleni Dušica Radojčić Holcim TE Plomin LNG Bruno Poropat Vesna Matošević