JASENKA VILLIBRANDT: Kako se u Istri mogao dozvoliti dimnjak Rockwoola ili Plomina?

JASENKA VILLIBRANDT: Kako se u Istri mogao dozvoliti dimnjak Rockwoola ili Plomina?

18.6.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Mistificiranje turizma kao jedinog lijeka za spas hrvatskog gospodarstva, rasprodaja zemljišta i apartmanizacija prostora koji se od Pule do Dubrovnika nastoje nametnuti kroz gradnju golf projekata i sličnih mega turističkih isključivih vizija bez sudjelovanja javnosti, samo su neke od ključnih tema o kojima se raspravljalo na javnim tribinama pod nazivom "Razvoj: pod koju cijenu", koje su nedavno održane u Puli.

Nakon tribine razgovarali smo s jednom od sudionica, Jasenkom Villbrandt, predstavnicom stranke zelenih u berlinskoj skupštini. Rođena je u Zagrebu, ali u Njemačkoj boravi gotovo čitav život - od 1972., kad se preselila u Berlin, gdje je, prije no što je profesionalno ušla u politiku, radila kao socijalna radnica.

Često dolazi u Istru, točnije u Rovinj, gdje je, kaže u šali, stvorila svoju hrvatsku bazu. Iako veli da jako dobro poznaje ovdašnje prilike, ipak je ostala začuđena kada je saznala za sve probleme s kojima se nose građani od Pule pa sve do Dubrovnika.

Što Vas je najviše šokiralo od onoga što ste ovih dana čuli na tribinama iz usta arhitekata, urbanista, ekoloških aktivista, liječnika, sociologa, ekonomista, ali i običnih građana? Što se u Njemačkoj ne bi moglo dogoditi od svih ovih projekata koji se u Hrvatskoj, očito, dešavaju?

- Najviše me zabrinjava ono što se događa s Rockwoolom i Plominom. Poznajem tvrtku Rockwool, koja ima
svoja postrojenja i u Njemačkoj, a RWE (tvrtka partner HEP-a u Plominu, op. a.) je njemačka tvrtka te postoji
opravdana i realna sumnja da te tvrtke ovdje investiraju svoju staru tehnologiju koju u svojim vlastitim zemljama
ne mogu više upotrijebiti.

Ovdje još mogu jer koriste priliku prije no što Hrvatska uđe u Europsku uniju. Ovo me pogađa jer mislim da Njemačka i druge zemlje koje su već ušle u EU to ne bi smjele dozvoliti. Ekologija nema granica, zagađenje ne prestaje na granici, ono što je ovdje štetno, šteti i Europi, čitavoj zemlji. Kako može Njemačka i dalje poslovati s RWE-om a da se ne pita kako mogu ovdje upotrebljavati svoju staru tehnologiju kada se zna da ona zagađuje zrak i šteti ljudima!?

Jeste li upoznati s time da župan Ivan Jakovčić, koji je fotografiran s najužim poslovnim vrhom Rockwoola prije njihova dolaska u Istru, sada tvrdi da on nema veze s tim, da je tvornica došla bez njegove volje i ograđuje se od svega?

- Koliko ja znam, on nije konzekventan u tom svojem otporu protiv Rockwoola. No, ne radi se samo o njemu, već o svim strankama koje su dozvolile da im Zagreb servira što će graditi u Istri. Kako su to mogli prešutjeti iako je to protiv svih interesa ove regije, gdje je turizam najveća privredna grana?! Znamo da se turisti mijenjaju, više ne borave tri tjedna u nekom kampu, oni sad hoće vidjeti unutrašnjost, provoziti se biciklom, popeti se na Učku... Kako se mogao dozvoliti dimnjak Rockwoola ili Plomina u tako lijepoj unutrašnjosti? Pristalo se na nešto što je puno toga pokvarilo, posebice za agroturizam, za male privrednike koji uzgajaju dobre produkte, vina, sve što turisti cijene.

Što vuče turiste u Istru? Sigurno ne golf tereni, kojih i u drugim zemljama ima koliko hoćete, ne privlače ih ni luksuzni kompleksi, već kombinacija mora i zelene Istre, sva ta mala mjesta kao što su Motovun, Grožnjan, Pićan, koja su krasna. I sve su to stavili na kocku s Rockwoolom, potezom koji nije jednostavno povući.

Jest li upoznati s time da ispod Motovuna namjeravaju izgraditi još jedan "grad", odnosno vile i apartmane uz golf terene? Politički diskurs, počevši od premijerke Jadranke Kosor, ističe da golf ne poznaje alternativu, on nam se nudi kao jedini spas.

- Odakle im samo ta ideja! Na čemu je uopće baziraju? Golf, kao i prije tenis, gubi svoj zamah i više nije toliko interesantan. Koja je to računica da će to donijeti ljudima profit i tko će od toga uopće profitirati? Mali čovjek neće. Nitko nije protiv toga da Istra ima dva golf terena, ali zašto ih treba 23, i s kojim resursima će to održavati, odakle voda za sve to? To je jedna velika klopka, a namjera nije izgraditi golf. Iz svih tih primjera golf projekata duž Hrvatske obale izašlo je na vidjelo da se ne radi o golfu, nego o namjeri da se na poljoprivrednim zemljištima koja nisu bila za gradnju naprave naselja i da se ona mogu prodavati jer tako se tiska novac.

Kad građani teško žive i nemaju posla, dovoljno je da im investitor ili vlast kaže da će, primjerice, Brijuni rivijera donijeti nekoliko tisuća radnih mjesta, pa da većina u to povjeruje i nije važno to što već postoji toliko sezonskih poslova u Istri.

- Ljudima treba reći da je to što oni kažu - da će biti više radnih mjesta - laž, ali onda treba imati spremnu analizu, podatke o proračunima i studije, da se točno vidi koliko će zaista neki projekt donijeti koristi, i to običnim ljudima.

Ali kako s tim podacima doći u javnost? Utjecaj političko-investitorske klike na naše medije vrlo je jak, postoje PR agencije koje se bave upravo promoviranjem takvih investicija.

- PR agencija ima i u Njemačkoj i njihov je utjecaj također jak. Razgovarala sam s našim predstavnicima zelenih koji žive blizu postrojenja Rockwoola u Njemačkoj i rekli su mi da Rockwool investira jako puno, da radi dobra djela, gradi škole, vrtiće, bazen za kupanje, daruje svašta i time si popravlja imidž i nije se lako boriti protiv toga i upozoravati na štetnost za zdravlje.

Kod nas Rockwoool ne gradi ništa, izgleda da niti ne mora.

- Da, u Hrvatskoj Rockwool to ni ne mora raditi, ali možda će morati jednog dana, ali ako i bude, neke stvari se ne mogu kupiti, ne mora se pristati na sve to. Pritisak na medije je i kod nas jak, ali i to je stvar koja potiče građane da razmisle hoće li samo takve medije.

Primjerice, kod nas ima nekoliko alternativnih listova koji su nastali tako što su se ljudi organizirali u udruge, plaćali mjesečno da se te novine održe, nalazili pretplatnike da bi ih spasili i uspjeli su. Kao što je, primjerice, Taz iz Berlina, koji se danas izdaje na nacionalnom nivou. Ne može se reći da su u svim stvarima neutralni, ali opet su konkurencija onim listovima koji pišu onako kako hoće naša Vlada. (Razgovarala Maša JERIN)

jasenka villibrandt rockwool zeleni te plomin te plomin 3