Jakovčić u Kršanu: Daleko je još spoj Labinšćine s Ipsilonom!

Jakovčić u Kršanu: Daleko je još spoj Labinšćine s Ipsilonom!

26.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

''U ovom trenutku nema nikakvih uvjeta za gradnju cestovnog spoja Labinšćine s Istarskim ipsilonom preko Žminja gradnjom skupog vijadukta preko Raške doline, što građanima treba otvoreno reći.'' Izjavio je to na sinoćnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kršana, održanoj u povodu Dana općine, izrazivši pritom spremnost da Istarska županija i materijalno podupre izgradnju tri kapitalna programa u toj općini. “Pomoći ćemo, traženjem novca i iz državnog proračuna, što skorijem početku gradnje sportske dvorane u Potpićnu, koja se nalazi i u našem milenijskom programu Istra znanja” - rekao je okupljenima istarski župan.

 

Drugi program na listi županijskih prioriteta, kada je riječ o ovoj općini, je i pomoć u gradnji vodospreme u Plominu, kojom bi se znatno poboljšala opskrba vodom u toj općini, kao i gradnja sustava zbrinjavanja otpadnih voda. Županija je prema njegovim riječima spremna pomagati i obnovu starog Plomina, Kršana, ali i Kožljaka, biserima ovdašnje povijesti i kulture. Jakovčić je izrazio i zadovoljstvo što se konačno razbija prometna izolacija Labinšćine prema Pazinu i Rijeci, iako zbog, kako reče, nedovoljnog razumijevanja Hrvatskih cesta obnova prometnog pravca prema tunelu Učka predugo traje.

 

Nezaobilazna tema je bila i tvornica kamene vune Rockwool u Potpićnu, koja bi trebala uskoro krenuti opet u probni rad, uz očekivanje župana da će sada poštivati stroge propise o zaštiti okoliša. ''Ako se tako može ponašati Hrvatska elektroprivreda s termoelektranama u Plominu, nema razloga da isto ne čini Rockwool. U protivnom neće raditi'', zaključio je Jakovčić. Na kraju je izrazio zadovoljstvo što su se, prema njemu, političke prilike u Kršanu konačno stabilizirale te je pozvao vladajuću koaliciju, ali i oporbu da im u prvom planu uvijek bude razvoj njihove općine i boljitak njenih stanovnika.

O tome je na svečanoj sjednici govorio i načelnik Josip Kontuš, spomenuvši trenutačne aktivnosti općinske vlasti, ali ne zaboravivši ni reći da je dosta skroman proračun opterećen kreditima, a potrebe za izgradnju raznih komunalnih i infrastrukturnih objekata na prostranoj općini osjetno nadilaze njihove mogućnosti.

 

Na sjednici su Valteru Primožiću i KUD “Ivan Fonović Zlatela”, čiji je on bio dugogodišnji predsjednik i pokretač mnogih akcija, uručena općinska priznanja u povodu desete obljetnice postojanja društva. U ime “Zlatele” priznanje je primio Leonardo Fable. Nakon sjednice kršanski vijećnici i gosti sudjelovali su na misu u crkvi sv. Jakova, po kojem se obilježava i općinski praznik, a prije toga istarski župan Ivan Jakovčić je u Brestovi reprizirao otvaranje vodovoda Plomin-Brestova, čije je prvo otvaranje bilo prije nešto više od tri godine, kada je, za druge koalicijske vlasti, i dovršen. (MM) 

 

Foto: Predsjednik Općinskog vijeća Kršana Nikola Vuksan, Leonardo Fable, Valter Primožić i načelnik Josip Kontuš nakon uručivanja općinskih priznanja

 

Općina Kršan priznanja Josip Kontuš Jakovčić Dan Općine Kršan vodovod Valter Primožić Nikola Vuksan Lenardo Fable Valter Poropat