Jakovčić na Business Open Umag: `Za podzemni grad Labin imamo gotov projekt i tražimo zatvaranje financijske konstrukcije`

Jakovčić na Business Open Umag: `Za podzemni grad Labin imamo gotov projekt i tražimo zatvaranje financijske konstrukcije`

13.7.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Od turizma se očekuje da potakne više stope rasta i kvalitetan gospodarski razvitak, a na pitanje može li se hrvatski turizam i nositi s takvom zadaćom odgovor se traži na poslovnom skupu "Turizam kao faktor razvoja", koji se održava u umaškom hotelu Melia Coral.

- Turizam je generator gospodarskog razvoja Hrvatske, rekao je sudionicima poslovnog skupa predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović otvarajući skup. - Sve objekte koje možemo koristiti trebamo staviti u funkciju turizma, no, pri tome se pojavljuje ključno pitanje - može li bankarski sektor naći snage i motivirati naše poduzetnike osiguravajući im povoljne kreditne linije i na taj način unijeti sviježu krv u poduzetničku aktivnost, kazao je Josipović ponovivši znanu konstataciju da turizam nije nikako samo plaža i sunce. - Turisti su danas izbirljivi i od nas očekuju dobru ponudu u kulturi i gastronomiji, očekuju dobre prometnice, rekao je Josipović, naglasivši kako turizam dovoljno ne koristimo i kao izvozni oblik gospdarstva.

- Istarski turizam je itekako konkurentan, no, želimo da postane i svjetski konkurentan, rekao je župan Ivan Jakovčić sudionicima poslovnog skupa, naglasivši kako je turistički master plan Istre pokazao opravdanost njegovog donošenja prije desetak godina.

- S novim master planom zacrtat ćemo razvoj turizma u Istri u predstojećem razdoblju. U Istri treba hitno izgraditi 10 golf igrališta, treba nam kongresni i kulturni centar, a želimo izgraditi i Podzemni grad Labin kao posebnu atrakciju za koju imamo gotove projekte i u traženju smo zatvaranja finacijske konstrukcije, rekao je župan, posebno naglasivši da Istra ima Brijune, iznimni dijamant kojeg dosadašnje vlade "nisu znale brusiti".

Jakovčić je naglasio da Pula ima najveći kulturni potencijal da postane najatraktivnijim gradom, s regijom Istrom, na Mediteranu.

U raspravi nakon prezentacije teme `Utjecaj turizma na hrvatsko gospodarstvo` sudjelovat će ministri Veljko Ostojić, Ivan Vrdoljak, Andrea Zlatar Violić, Siniša Hajdaš Dončić te predsjednici uprava hotelskih kompanija u Umagu i Rovinju Željko Kukurin i Tomislav Popović.

Poslovni skup u Umagu održava se drugu godinu za redom, u terminu ATP turnira „Croatia Open“ sa željom da okupi vodeće istarske, hrvatske i međunarodne stručnjake koji će svojim znanjem, iskustvom i promišljanjima doprinijeti razvoju hrvatskog turističkog proizvoda.

 

_________________________________________________

 

Službeni PR

Održan drugi Croatia Business Open Umag

 

 

Održivost i veća konkurentnost turizma

glavni su faktori rasta ukupnog gospodarstva

 

 

U Umagu je završen poslovni skup "Turizam kao faktor razvoja: Koliko može turistički sektor potaknuti gospodarski rast u Hrvatskoj?" na kojemu su istaknuti stručnjaci govorili o tome kako turizam može postati faktor razvoja gospodarstva

 

Turizam je spreman za zaokret i može potaknuti gospodarski rast u Hrvatskoj, zaključak je drugog poslovnog skupa Croatia Business Open Umag koji se u petak pod nazivom "Turizam kao faktor razvoja: Koliko može turistički sektor potaknuti rast u Hrvatskoj?" održao u hotelu Melia Coral Umag u organizaciji Istarske županije i Zagrebačke banke.


Da bi turizam postao veći faktor razvoja gospodarstva potrebno je uz održivost, povećati i njegovu konkurentnost, uz javno privatno partnerstvo, financijsku podršku banaka i strateške projekte u Europi, glavni je zaključak okruglog stola.

 

Jakovčić: 10 milijuna eura ulaganja u napuštena rudarska okna

 

„ATP Umag najznačajniji je društveni događaj u zemlji koji dobro pokazuje što suradnja javnog i privatnog sektora može učiniti da bi turizam postao konkurentniji, a tome doprinosi i ovaj skup koji okuplja ključne ljude iz politike i iz gospodarstva", pozdravio je okupljene Ivan Jakovčić, župan Istarske županije.

 

Deset golf igrališta, realizacija projekta Brijuni rivijera, kongresni centar u Poreču, Pula kao kulturni centar i najbolji grad na Mediteranu, pretvaranje napuštenih rudarskih okna na području Labinštine u turističku atrakciju ulaganjem od oko 10 milijuna eura naveo je Jakovčić kao nekoliko budućih projekata čiju realizaciju očekuje u sljedećih deset godina.

 

Josipović: Svi ministri u funkciji turizma

 

„Turizam je ključni element razvoja hrvatskoga društva i naš najvažniji izvoz te čestitam organizatorima na raspravljaju o tako važnoj temi", rekao je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske otvarajući poslovni skup.

 

„Gostima možemo ponuditi domaću hranu, naše najbolje umjetnike i sportaše, domaći graditelji mogu sudjelovati u izgradnji i obnovi novih kapaciteta te na taj način turizam postaje interdisciplinarna djelatnost u kojoj sudjeluje svaki sektor gospodarstva i svaki ministar, a vidim da su se gotovi svi ovdje i okupili", dodao je Josipović.

 

„Neiskorištene vojne kapacitete što prije treba staviti u funkciju, jer su neki dijelovi naše obale potpuno neiskorišteni, Prevlaka i Kupari samo su neki primjeri lošeg upravljanja", rekao je Josipović navevši to kao priliku za domaće gospodarstvenike i ulagače.

Mihaljek: Starenje stanovništva i novi turisti iz Indije i Kine izazov za hrvatsku turističku ponudu

 

„Starenje stanovništva i nova tržišta Kine i Indije veliki su izazovi za hrvatski turizam", rekao je Dubravko Mihaljek, direktor makroekonomskih analiza iz Banke za međunarodna plaćanja Basel u prvom dijelu skupa.

 

„Uloga turizma u gospodarstvu ovisi o tome koja se vrsta turizma razvija te kakva je struktura gospodarstva, a u južnoj Europi i u Hrvatskoj još uvijek prevladava masovni turizam u kojem su more, sunce i klima glavni resursi, dok se od alternativnih oblika turizma ostvaruju nedovoljni prihodi", zaključio je Mihaljek.

 

Kriza u Europi se nastavlja zbog čega se ne mogu uskoro očekivati ni veći turistički prihodi jer se u krizi lako odustaje od putovanja. S druge strane, visoka cjenovna elastičnost turističkog proizvoda ima za posljedicu da se bira destinacija u odnosu na cijenu.

 

„Ključni strukturni problem hrvatskog gospodarstva su niska stopa participacije radne snage koja je najniža u Europi, nezadovoljavajuće obrazovanje te neprilagođenost obrazovnog sustava promjenama", naveo je Mihaljek u svojem izlaganju "Izvori rasta i uloga turizma" te zaključio da su kulturni turizam te stvaranje nove ponude velike mogućnosti razvoja. „Europsko stanovništvo stari i klasične obitelji s djecom nestaju, a osnovna turistička jedinica su umirovljenici, samci i jedan roditelj s djetetom. Turisti iz Kine i Indije traže drugačiji turistički proizvod te bi trebalo razmisliti kako ih privući i osmisliti novi turistički proizvod", poručio je Mihaljek.

 

Anya Niewierra, generalna direktorica Turističke zajednice Južnog Limburga i Predsjednica EDEN-a (Europske destinacije izvrsnosti), svojom je prezentacijom nizozemskog primjera «Park Gravenrode» pokazala kako je turizam omogućio oporavak pokrajine Južni Limburg nakon pada u recesiju, povećao gospodarsku aktivnost i zaposlenost. Niewierra je na konkretnom primjeru pokazala kako entuzijazam cijele poslovne, društvene i političke zajednice može uroditi uspješnim turističkim proizvodom i u područjima čije turističke komparativne prednosti nisu odmah uočljive te da ima multipliktivni učinak na cijelo gospodarstvo kroz otvaranje radnih mjesta i u drugim djelatnostima.

 

„Mali i srednji poduzetnici teško dolaze do stranih gostiju, većina stranih ne troši dovoljno i ne poznaje turističku ponudu i zato smo pokrenuli projekt «Like Croatia»", rekla je Hajdi Ćenan, direktorica turističkog izdavaštva i projekata EPH i prezentacijom novih kanala komunikacije zaključila prvi dio skupa.

 

Ivandić: Udvostručiti prihode od turizma do 2020.

 

U drugom dijelu skupa održan je okrugli stol pod naslovom "Kako da turizam postane faktor razvoja hrvatskog gospodarstva?" na kojemu su sudjelovali predstavnici državne uprave, vodeći istarski i hrvatski gospodarstvenici te turistički djelatnici.

 

„Procijenjeno je da se do 2020. godine može očekivati povećanje ukupne turističke potrošnje s 8,3 milijarde eura u 2011. na 14 do 16 milijardi eura u 2020., odnosno udjelom bruto domaće vrijednosti turizma u ukupnoj bruto dodanoj vrijednosti Hrvatske u rasponu od 11,5% do 14% (uz procijenjeni godišnji rast bruto domaće vrijednosti gospodarstva od 4%)", rekao je Neven Ivandić s Instituta za turizam u uvodu okruglog stola.

 

„Utjecaj turizma na hrvatsko je gospodarstvo mnogo veće nego u ostalim zemljama no najvažnije je da imamo nositelje razvoja - inovativne poduzetnike i ulagače koje ne ograničava institucionalno okruženje. Za udvostručenje prihoda od turizma potrebne su nove investicije u hotele, kampove, privatni smještaj, golf terene (30tak), zabavne parkove i marine (8-10 tisuća novih vezova)", zaključio je Ivandić.

 

 

 

Ostojić: Povećati konkurentnost turizma

 

„Da bi turizam postao faktorom razvoja potrebna su dva preduvjeta - održivost i konkurentnost turizma", rekao je Veljko Ostojić, ministar turizma. Povećanje konkurentnosti je ključno pitanje jer je Hrvatska među devet mediteranskih zemalja na 8. mjestu. „Konkurentnost je povezana s ulaganjima, a tek kad povećamo konkurentnost i onda turizam može generirati rast i u drugim djelatnostima", dodao je Ostojić.

 

„Kulturni turizam je susret više struka, kulturno poduzetništvo postoji, ali ono je van institucija", rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te najavila zaokret u kulturnoj politici nabrojavši izvore financiranja za sljedeću godinu: javno privatno parnterstvo, kreditne linije HBOR-a te kroz strateške projekte u Europi.

 

Radikalne promjene zakona i smanjenje pravne nesigurnosti za investitore za ovu je jesen najavio Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja rekavši da je najveći problem institucionalni okvir koji usporava mnoge poduzetničke pothvate. Kao primjer naveo je da Kosovo ima Zakon o gradnji u 37 članaka, Danska u 48, a hrvatski zakon ima čak preko 480 članaka.

 

No, da su ulaganja moguća i u postojećim okvirima potvrdio je Reli Slonim, izvršni direktor Arenaturista d.d. naglasivši odlična iskustva u Istri počevši od arhitekata i banaka pa do lokalne zajednice.

 

„U državnim poduzećima i sektora prometa zaposleno je 17.000 ljudi koji su izravno vezani na turističku potrošnju što pokazuje da promet ima veliku ulogu u održavaju i razvoju turizma, ali i obrnuto", rekao je Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture. S njim se složio i Darko Prebežac s Katedre za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dodavši da je promet i turistički doživljaj, a ne samo logistika. „Ostaju nam ceste i zračni promet, drugo je nažalost je devastirano", rekao je Prebežac.

 

Dobit hoteljera: 2 eura po gostu

 

„Od 32 eura potrošnje gosta, dobit vlasnika je svega 2 eura", naveo je Žejko Kukurin, predsjednik uprave Istraturista Umag d.d. pokazavši na konkretnom primjeru kako turizam generira dodanu vrijednost. Tri eura odlazi na fiskalna davanja, 2 na parafiskalna, 10 eura na plaće, 7 na dobavljače, jedna euro za struju vodu i komunalne usluge, 7 na ulaganja za obnovu, a dva je eura dobit vlasnika.

 

Za Tomislava Popovića, predsjednik Uprave Maistra d.d. koja je u posljednje tri godine uložila 2,2 milijarde kuna nije moguće do 2020. podvostručiti prihode bez pomoći lokalne i državne vlasti te niz mjera financijske potpore.

 

Zaključak svih sudionika je da se razvoj turizma a time i svih sektora gospodarstva može potaknuti isključivo zajedničkim angažmanom privatnog, javnog i financijskog sektora uz uvjerenje da Hrvatska ima perspektivu i potencijala za razvoj.

 

turizam podzemni grad labin turizam župan jakovčić nino jakovčić