Jakovčić danas na Labinštini o gospodarstvu: Projekt Podzemni grad Labin uz bok pulskoj Areni

Jakovčić danas na Labinštini o gospodarstvu: Projekt Podzemni grad Labin uz bok pulskoj Areni

2.2.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Istarski župan Ivan Jakovčić sa suradnicima posjetit će u srijedu, 2. veljače 2011. godine, Labinštinu, gdje će imati  niz radnih susreta s predstavnicima Grada Labina, općina Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedjelja, te  tamošnjim  gospodarstvenicima.

 

Velika vijećnica Grada Labina, Titov trg 10, s početkom u 12.30 sati.

 

Grad Labin

 

~~~~~~~~

 

 

Istarski župan Ivan Jakovčić sa svojim suradnicima boravio je danas u radnoj posjeti Labinštini. Sa načelnicima općina Raša, Pićan, Kršan i Sv. Nedjelja susreo se u sjedištu Općine Kršan a potom u sjedištu Grada Labina sa gradonačelnikom Tuliom Demetlika i njegovim suradnicima te Valterom Poropatom, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Labina, nakon čega je razgovarao i sa labinskim gospodarstvenicima, predstavnicima velikih tvrtki, srednjim i malim poduzetnicima te obrtnicima i saznao koji ih problemi najviše tište.

 

Gospodarstvenici su kao najveći problem istaknuli velike namete koji im stižu iz središnje državne vlasti, što otežava poslovno planiranje. Požalili su se i na sporost državne administracije u stečajnim postupcima i zakonsku regulativu koja zasad ne sprječava neodgovorne gospodarstvenike da otvaraju firme-kćeri i nastavljaju se neodgovorno ponašati. Tvrtke iz djelatnosti proizvodnje građevinskog materijala požalile su se županu na Zakon o rudarstvu, na pad potražnje njihovih proizvoda zbog smanjenja investicija te ponudili županu projekte poticanja investicija u toj gospodarskoj djelatnosti. Iz turističkog sektora čule se pritužbe na sporost u donošenju prostorno-planske dokumentacije koja je pokretač investicija u turizmu, sporost u izdavanju građevinskih dozvola te na Zakon o radu i Zakon o turističkom zemljištu.

Na potom održanoj tiskovnoj konferenciji uz nazočnost gradonačelnika Tulia Demetlike i načelnika svih općina Labinšćine, župan Ivan Jakovčić današnje razgovore na Labinštini ocijenio je vrlo sadržajnim i korisnim. „Svjesni smo činjenice da živimo u vrijeme krize i da je očuvanje svakog radnog mjesta velika stvar a otvaranje novog radnog mjesta veliki poslovni uspjeh. No iz današnjih razgovora sa gospodarstvenicima proizlazi da imamo jasno i čvrsto opredjeljenje kako nas iz javnog sektora tako i iz  privatnog sektora da se ne predajemo pred takvom činjenicom. Svi žele sa novim idejama, investicijama i sa zadržavanjem postojećih mjesta i našim najavama novih investicija  i ulaganja  povećati gospodarski i socijalni standard građana Labinšćine.“, rekao je župan Ivan Jakovčić.

 

 

Posebno se osvrnuo na najavu gradnje zamjenske termoelektrane u Plominu, te dodao da će u suradnji sa općinama Labinšćine otvoriti razgovore sa  HEP-om koji će morati imati uvjerljive dokaze da iznosi  istinite podatke kada govori kako će gradnjom novog, jačeg bloka elektrane doći do poboljšanja kvalitete zraka na Labinšćini. S obzirom na negativna iskustva sa HEP-om po tom će se pitanju zatražiti i dodatna mišljenja, najavio je župan Jakovčić.

 

 

Projekt Podzemni grad Labin uz bok pulskoj Areni

 

 

Od Vlade Republike Hrvatske, kao vlasnika HEP-a zatražiti će dijalog  oko  gradnje Plomina 3 ali i svih ključnih programa razvoja Labinšćine i ostalih dijelova Istre. Posebno je istaknuo razgovore oko budućnosti razvoja Raškog zaljeva koji ima  s jedne strane turističku perspektivu a istovremeno postoji nezadovoljstvo razvojem lučkih kapaciteta. Za potrebe gospodarskih zona u Pićnu, Svetoj Nedelji i Labinu zatražiti će se od Vlade RH, nakon što se utvrde interesi svih općine i gradova Istre, dodjelu zemljišta koje su u vlasništvu fondova matičnim općinama kako bi lokalni poduzetnici imali gdje razvijati svoje poduzetničke inicijative.

 

Projekt Podzemni grad Labin uvrstiti će se u najviši rang projekta kulturne baštine, uz bok Areni, kaštelima, Eufrazijani i Motovunu te će svoje mjesto naći u glavnim županijski programima za kandiranje prema europskim fondovima.

 

U Gradu Labinu se razgovaralo se i o dva projekta društvenog značaja a to su Dom za starije osobe i sanacija Sportske dvorane Srednje škole za koju će županija ove ali i narednih godina izdvojiti novac.

 

Uz  istarskog župana Ivana Jakovčića danas su na Labinšćini boravili i Valerio Drandić, načelnik županijske uprave, Josip Zidarić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj, Alen Damijanić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, Patricija Smoljan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu te Miodrag Čerina, pročelnik Kabineta župana.

ivan jakovčić nino jakovčić ids politika gospodarstvo kriza