Jakov Modrušan:Novac je u sportu najveći problem

Jakov Modrušan:Novac je u sportu najveći problem

17.2.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Jedan od onih kojima će 2007. godina ostati u izuzetno lijepom sjećanju je Jakov Modrušan, labinski sportski zaljubljenik koji je krajem prošle i početkom ove godine dobio dva priznanja za svoj rad u sportu, nagrade za životno djelo od Radio Labina i od Saveza sportova grada Labina. Usto je, povodom Dana grada, dobio i gradsko priznanje za sve učinjeno u NK »Rudar«, ali i za sport na Labinštini.


Što Vama znače ove nagrade?
- Nakon svih tih godina, što igrajući nogomet ili radeći u klubovima, zahvaljujem svim tim vrijednim ljudima koji su zajedno sa mnom bili volonteri, ali su s puno ljubavi i velikog odricanja svoje slobodno vrijeme poklonili sportu i radu s mladima. Osobno im mogu reći veliko hvala, jer priznanja koja su meni dodijeljena zasigurno su i njihova zasluga.
Kakva je trenutna situacija u NK »Rudar«?
- Za praćenje ovako masovnog pogona kakav je »Rudar« potrebna su ogromna sredstva. U jednoj kalendarskoj godini potrebno je i do milijun i pol kuna, a nama je iz gradskog proračuna za ovu godinu odobreno svega 386 tisuća. To znači da za funkcioniranje kluba treba namaknuti još oko milijun kuna. Moram reći da je to najzahtjevnija i izuzetno teška obaveza i ponekad gotovo da sliči na nemoguću misiju. Zahvaljujući velikom trudu pojedinih članova uprave, sponzora te razumijevanju gradske uprave, nekako uspijevamo krpati kraj s krajem.

 

Loša infrastruktura

Posebno bode u oči dotrajalost Gradskog stadiona?
- Što se tiče prostorija na Gradskom stadionu te prateće infrastrukture, stanje je jako loše, pa stadion ne može dobiti licencu, a za sezonu 2008/09 morat ćemo poboljšati uvjete. U protivnom dovest ćemo u pitanje i dobivanje licence za odigravanje utakmica na saveznom nivou, a to je i Treća HNL. Sam travnjak u okviru je zadanih veličina, međutim infrastruktura je vrlo loša. Problem je u neodgovarajućim svlačionicama, sanitarnim čvorovima i prostorijama za suce. Najveći nedostatak je u pomoćnom igralištu, kojeg treba pod hitno riješiti, jednostavno rečeno stvoriti, jer i danas kad navratite na stadion vidjet ćete stotinjak djece kako treniraju na, za taj broj, malom i neadekvatnom prostoru. I prilazi stadionu, parkiralište, hidranti također su nezadovoljavajući, a uz svu dobru volju mi kao klub ne možemo ništa učiniti, jer su to veliki zahvati. Jednostavno bez uključivanja gradske uprave i sponzora nemoguće je navedeno izvesti. No, postoji dobra volja i želja čelnih ljudi Grada Labina da se izgradi novi polivalentni stadion.
Kako ste zadovoljni radom s mladima u klubu?
- Rad s mladima je temelj svake institucije, a pogotovo je »Rudar« već desetljećima prepoznatljiv po radu s mladima. Dovoljno je reći da pored seniorske ekipe imamo još osam selekcija s ukupno 130 igrača. Upravo zbog brige o sportskom odgoju mladih te što kvalitetnijeg rada pred godinu dana sačinjen je novi ustroj tako da smo u organizacionom smislu postavili voditelja omladinskog pogona.
Jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatima u prošloj godini?
- Možemo reći da je godina bila veoma uspješna, mada se ne mogu oteti dojmu da je uz malo sportske sreće i potrebne logistike, kvalitetom igara seniorska momčad je zaslužila prvo ili drugo mjesto. Ipak, osvojeno treće mjesto u izuzetno jakoj konkurenciji smatramo velikim uspjehom. Vrijedan uspjeh postignut je osvajanjem Kupa Istre kad smo u finalu s pulskom »Istrom« osvojili taj vrijedan trofej.

 

Na dobrom putu

Više je nego očito da se popravlja odnos s klubovima na Labinštini?
- »Rudar« ima više nego dobre sportske odnose sa svim klubovima Labinštine i šire. Neću reći da problema nije bilo, međutim te smo probleme apsolvirali, pa kad je u pitanju i mali nogomet odnosno MNK »Albona«, smatram da smo postigli dobru i pozitivnu platformu za buduću suradnju. Naime, svi dosadašnji zahtjevi i stavovi vodili su samo u jednom smjeru i bilo je veoma teško rasadniku kadrova poput »Rudara« udovoljavati svim silnim zahtjevima. I naša je želja da djeca igraju nogomet, bez obzira bio to veliki ili mali , no pritom se mora voditi računa da se kalendari natjecanja ne poklapaju, te da se zajednički dogovaramo o radu i financiranju škole nogometa, pa nadalje svih ostalih uzrasta. Krajnji cilj bila bi jedinstvena institucije koja bi objedinjavala sve što se zove nogomet. Nadam se da smo na dobrom putu.
Kako ste se snašli u krovnim organizacijama istarskog i hrvatskog nogometa?
- Kao član Izvršnog odbora NSŽI-ja mišljenja sam da je Izvršni odbor na čelu s Milenkom Vidulinom dobro posložen, te da veoma kvalitetno i nadasve stručno radi. Kao član IO-a NSŽI-ja predložen sam u Skupštinu HNS-a, što smatram ne samo osobnim priznanjem, već i valorizacijom nogometa Labinštine.

Prva Zlatna kuna

Od najranije mladosti, kao dijete Raše, Jakov Modrušan zavolio je nogometnu loptu, te 1960. postaje član najmlađeg pogona u NK »Rudar«, a 1962. član omladinske selekcije koja je igrala na »Kvarnerskoj rivijeri«. Od 1969. godine aktivni je nogometaš »Raše 1938« s kojom 1980. bilježi najveći uspjeh osvajanjem prvog mjesta u Istarskoj ligi te plasman u zonu, igrajući s najjačim nogometnim klubovima Istre, Primorja i Like. Ujedno se tih godina uključuje u rad uprave NK »Prvomajska« gdje je vršio funkciju dopredsjednika, a jedno vrijeme i predsjednika. Od 1992. do 1995. godine član je IO-a u ŽRK »Rudar«, a od 1995. NK »Rudara«. Od 2001. godine na funkciji je predsjednika NK »Rudar« koju i danas obavlja. Ujedno je član Izvršnog odbora Nogometnog saveza Županije istarske, te član Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza. Dugogodišnji je predsjednik Udruge nogometnih veterana iz Raše. Uza sve to Modrušan je i vrlo uspješan poduzetnik, dobitnik niza priznanja, a 2002. godine dobitnik je prve Zlatne kune.

Razgovarao Robi FONOVIĆ

 

Modrušan Jakov sport NK Rudar Robi FONOVIĆ