Izvore Kožljak i Plomin s punim kapacitetom uključiti u vodoopskrbni sustav Labinštine

Izvore Kožljak i Plomin s punim kapacitetom uključiti u vodoopskrbni sustav Labinštine

22.1.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Labinski gradski vijećnici, kako oporbeni tako i vladajući na sinoćnjoj su se tematskoj sjednici Gradskog vijeća na temu „Problematika vodoopskrbe Grada Labina i Labinštine“ složili u jednom – kad je voda u pitanju svi smo na istoj strani. A nakon četiri sata zasjedanja, rasprave, dviju prezentacija i gledanja dokumentarnog filma „Voda – Esencija života“,zaključili su: (ton – Valter Poropat). Zaključak je prihvaćen uz suzdržan glas nezavisnog vijećnika Mladena Bastijanića, koji je i inicirao održavanje tematske sjednice.

A upravo je on u uvodnom izlganju govorio o vodoopskrbi Labinštine, strategiji gospodarenja izvorištima pitke vode, idejama i projektima predloživši i rješenja problema vodoopskrbe Labinštine:  (ton – Mladen Bastijanić). A zaključio je: (ton – Mladen Bastijanić 1). Na sjednici je  Darko Dobrović, voditelj službe za korištenje voda za slivove Sjevernog Jadrana Hrvatskih voda govorio o dosad uloženom u vodoopsrkbu Labinštine, o zakonskoj regulativi korištenja izvorišta, koncesija nad Bubić jamom, a zatim je Bariša Matković iz tvrtke Hidroxpert predstavio tri varijante povezivanja svih izvora u dolini Raše, a koji za cilj imaju kako je rekao: (ton – Bariša Matković).

 

Prva varijanta povezivanja je ona od Bolobani do Plomina, kojom bi izvorišta Fonte Gaja i Kokoti postala sekundarna, a koja je najjeftinija i koštala bi 130 milijuna kuna.  Zadovoljan njegovom prezentacijom, a posebno rokovima za realizaciju projekta i HEP-ovom ulogom u svemu tome nije bio Mladen Bastijanić: (ton – Mladen Bastijanić 2). Darko Dobrović je međutim primijetio da Hrvatske vode više ne mogu sudjelovati u financiranju takvih projekata: (ton – Darko Dobrović).  

 

Ovdje smo svi na istoj strani, kad je voda u pitanju nema suprostavljenih strana kazao je u raspravi vijećnik SDP-a Danijel Mohorović: (ton – Danijel Mohorović), a s njim se složio i vijećnik IDS-a Valter Glavičić: (ton – Valter Glavičić). Darko Dobrović je pak kazao kako uopće nije sporno da se izvorišta Plomin i Kožljak u potpunosti spoje na vodoopskrbni sustav Labinštine, ali da se to može učiniti samo uz pomoć EU fondova ili HEP-a, jer trećeg rješenja nema.

 

Nakon 40 minutnog usaglašavanja stavova Klubova vijećnika, jer oporbeni vijećnici tražili su da se osnuje radna grupa koja bi u roku od 60 dana morala pripremiti idejni projekt uključivanja ne samo izvorišta Kožljak i Plomin, već i Bubić jame, nad kojom HEP ima koncesiju do 2018. godine, u vodoopskrbni sustav Labinštine, ali i idejni projekt zaštite Krapanskog sliva, a bilo je i prijedloga, nezavisnog Silvana Vlačića da u zaključke uđe i obaveza Vodovoda da napravi popis septičkih jama, vijećnici su se ipak složili da se o Bubić jami za sada ne raspravlja. Tematskoj sjednici Gradskog vijeća Labina bili su nazočni i čelnici općina Raša i Kršan.

 

Foto: Radio Labin

 

 

vodovod vodoopskrba mladen bastijanić sjednica vijeća valter poropat bariša matković darko dobrović danijel mohorović kožljak izvor