Izvještaj s 3. međunarodnog sastanka Erasmus+ KA2 “Make a smart choice” projekta - Pirej, Grčka

Izvještaj s 3. međunarodnog sastanka Erasmus+ KA2 “Make a smart choice” projekta - Pirej, Grčka

14.10.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Od  29.9. do 5.10. 2019. učenici  Srednje škole Mate Blažine Labin - Maria Carmen Belušić Gonzalez, Dora Milevoj, Ana Mežnarić, Lana Klobas, Lea Budaković, Stefani Ilić, Petar Dundara, Aleksandar  Parenta, Rafael Santaleza i Dalen Grdić su s nastavnicama Karlom Golja Milevoj, Laurom Kokot i Sandrom Juran, sudjelovali na trećoj mobilnosti u sklopu međunarodnog projekta Erasmus+ KA2 “Make a smart choice”, na kojem su, osim naše škole, sudjelovale škole iz Italije, Grčke i Turske. Projekt, već u završnoj fazi, kao što smo u izvješćima više puta isticali, govori o problematici zapošljavanja mladih i izbora njihovih budućih zanimanja. Domaćin je ove mobilnosti ovaj put bila škola iz Pireja, “1 Epal Peraia“, koja je tim povodom organizirala različite aktivnosti za učenike i nastavnike.

Prvog radnog dana mobilnosti održano je izlaganje timova škola u vidu prezentacija učenika. Njihov je zadatak bio predstaviti neka od zanimanja budućnosti što je rezultiralo vrlo zanimljivim uratcima. Uslijedila je prezentacija radova o tome što pojedine zemlje znaju o Grčkoj, nakon čega je organiziran razgled znamenitosti ovog poznatog lučkoga grada. U nastavku mobilnosti, učenici i nastavnici su u utorak, 30.9., imali priliku čuti zanimljivo predavanje i prezentaciju dr. Nine Calava – Mylona, iz Grčke udruge EL.E.SY.P., društva za karijerno savjetovanje i usmjeravanje, pod nazivom „Soft Skills for school and work succces“. Predavanje je bilo na temu emocionalnih vještina potrebnih za školski i karijerni uspjeh. Interaktivni pristup kojeg je predavač osmislio aktivno je uključivao sudionike u predavanje. Učenici su imali priliku naučiti koje će im to nemjerljive  vještine omogućiti  napredak u karijeri, uspjeh na poslu i njihovom privatnom životu. Neke od tih vještina su način komunikacije s drugim ljudima, motivacija i poslovni bonton.
Kulturni centar fondacije Stavros Niarhos kojeg je osmislio nagrađivani talijanski arhitekt Renzo Piano, a  u kojoj se nalaze opera i Nacionalna biblioteka, vrt s terasama, te park s fontanama, bio je sljedeće odredište. S vrha moderne zgrade pruža se predivan pogled na Atenu i Pirej.  
Posjet povijesnoj jezgri Atene bio je predviđen za srijedu, 2.10. kada je organiziran posjet Akropoli i helenističkim hramovima posvećenim božici Ateni, amfiteataru iz doba Rimljana, centru „turske Atene“ s Monastiraki trgom i prekrasnim  pogledom na grčku agoru i Akropolu. Učenici su imali i mogućnost posjeta Arheološkom muzeju.


Više. ssmb.hr
erasmus srednja škola mate blažina grčka