Izvještaj s 1. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Be friendly to nature” projekta u IES NUM. 1 – LIBERTAS u Torrevieja, Španjolskoj

Izvještaj s 1. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Be friendly to nature” projekta u IES NUM. 1 – LIBERTAS u Torrevieja, Španjolskoj

13.12.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Od 28.11. do 5.12. Srednja škola Mate Blažine Labin započela je s 1. mobilnošću novog međunarodnog projekta Erasmus+KA2 “Be friendly to nature” projekta u IES NUM. 1 – LIBERTAS u Torrevieja, Španjolskoj. U mobilnosti su sudjelovali učenici trećih razreda gimnazije: Jakov Čekada, Vito Rocco, Niko Franković, Matija Pajcur, Simone Verbanac, Dino Tomić te profesorice Karmen Diminić Milevoj i Sandra Juran. Uz španjolsku školu, inače koordinatora projekta, sudjelovale su još partnerske škole iz Hrvatske (Srednja škola Mate Blažine Labin), Turske, (Sincik Anadolu Imam Hatip Lisesi i Antalya Anadolu Imam Hatip Lisesi), Italije (Istituto Istruzione Superiore Orso Mario Corbino) i Portugala (Agrupamento de Escolas de Vilela).

Projekt "Be friendly to nature" osmišljen je s ciljem da učenike potiče na promišljanja o važnosti očuvanja prirode. Provedba ovog projekta, tijekom naredne dvije godine, doprinijet će važnosti zaštite održivosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
Tijekom pet dana održavanja mobilnosti učenici su prezentirali svoje radove na temu “Prirodne znamenitosti Hrvatske i njezine autohtone biljne i životinjske vrste“ te „Osobitosti moje zemlje, regije, grada i škole“. Nakon izlaganja u matičnoj školi imali smo prilike upoznati ovaj lijepi grad na obalama Costa Blance i neke od njegovih znamenitosti.

Aktivnosti učenika i nastavnika nastavljene su tijekom sljedećih dana u Parku prirode Lagunas de La Mata gdje vegetacije gotovo da i nema zbog visoke slanosti vode. Postoje nasadi eukaliptusa zasađeni u doba malarije, te biljke otporne na slanost tla kao Arthrocnemum macrostachyum, korištenu nekad i u proizvodnji sapuna.
Učenici i nastavnici proveli su dva dana u prekrasnoj Granadi u Andaluziji,  gdje su posjetili Parque de las Ciencias. Pod motom "Nova vrsta muzeja", ovaj je znanstveni kompleks osnovan još 1990. godine, a prostire se na 70.000 m2. Muzej ima stalne i povremene izložbe, planetarij, edukativne sadržaje i kulturnu galeriju. Imali su prilike vidjeti i različite vrste ptica te načine njihova pripitomljavanja. Oduševila nas je Alhambra, palača koju smo posjetili, osobito toranj Comares gdje je vidljiv utjecaj Maurske kulture. Cijeli je kompleks uvršten u UNESCO-ov Popis svjetske baštine.
Na kraju smo imali prilike posjetiti solanu kraj ružičaste lagune u Torrevieji (La Laguna Rosa ). Boja lagune dolazi od pigmenta koju uzrokuju Halobacterium, bakterije koje žive u okruženju zasićenom solima (350g soli/l vode).


Više
erasmus srednja škola mate blažina