Izložbe mladog slovenskog režisera u kapeli sv. Stjepana i vizualnog umjetnika – urologa u Gradskoj galeriji Labin

Izložbe mladog slovenskog režisera u kapeli sv. Stjepana i vizualnog umjetnika – urologa u Gradskoj galeriji Labin

17.8.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Gradska galerija Labin otvara u nedjelju, 20. kolovoza, drugu iz ciklusa izložbi umjetnika mlađe generacije u prostoru kapele sv. Stjepana. Predstavlja se slovenski autor Domen Martinčič fotografskom izložbom Osobni eksperimenti*, inače režiser i diplomant smjera snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Otvorenje počinje u 20.30 sati u sastavu kojeg će biti prikazano i jedno od Martinčičevih kratkometražnih filmskih ostvarenja.

Izložba će okupiti pet fotografskih ciklusa nastalih za njegova studija na ADU (Akademiji dramskih umjetnosti) u Zagrebu, kada se autor prvi puta ozbiljnije susreće s ovim medijem. Radovi proizašli iz formi eksperimenata za potrebe studija, primarno su okupirani pronalaženjem raznovrsnih načina prezentacije fotografije odmičući se od klasičnog postavljanja na zid ili svjetlosnim i drugim vizualnim efektima, bliskim filmskim i kazališnim asocijacijama.

Kustosica izložbe Stephanie Peršić u tekstu govori:

 „Naziv fotografske izložbe autora Domena Martinčiča, indikativno naznačava pozadinu i motive nastanka radova. Ovaj režiser diplomirao na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju Sveučilišta u Ljubljani i trenutni diplomant snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, pretočio je svoje fotografske eksperimente nastale za potrebe studija u izlagačku cjelinu sastavljenu od pet različitih, no srodnih ciklusa. Martinčič se fotografijom započeo baviti relativno nedavno, dolaskom na ADU u Zagreb, stoga ne čudi kako je njegov pristup u prezentiranim ciklusima prožet i tehnički vezan filmskim i kazališnim scenskim utjecajima. Istovremeno, fotografija koju izučava odmiče se od očekivane stilt fotografije, temeljeći se na suvremenoj fotografiji. Osim tehničkim promišljanjem eksperimentirajući s prikazom motiva, proučavanja utjecaja svjetla i prezentacije fotografija, Martinčič se tematski opredjeljuje za sebi bliske, osobne narative pretežno se baveći ljudskim gestama i ekspresijama kroz uski krug protagonista iz vlastite obitelji i prijatelja. Time naglašava intimnost trenutaka i uvlači u osobni svijet postojećim povjerenjem između fotografa i subjekata, očitovanim na njihovim licima, ali i odabirima fotografija najiskrenijih iskaza.“

Izložba ostaje otvorena do 20. rujna u radnom vremenu galerije (pon – ned 10 – 14; 18 – 21).

Odmah po otvorenju izložbe započinju pripreme za novu izložbu vizualnog umjetnika i specijalista urologije Mateja Kneževića, koji će ambijentalnu instalaciju Pažljivo praćenje smještenu u galerijskom prostoru otvoriti u petak, 25. kolovoza, čiji je kustos Mladen Lučić.

 

O Kneževiću Lučić kaže sljedeće:

„Matej Knežević (liječnik po obrazovanju) vizualni je umjetnik koji je svoj umjetnički put započeo prije petnaestak godina te je za svoje inventivne i originalne radove stekao naklonost publike i kritike. Nakon što se okušao u klasičnim disciplinama (crtež, slikarstvo, kiparstvo) uskoro izabire multimedijalne instalacije kao svoje prepoznatljivo izražajno sredstvo. Prvih nekoliko godina Knežević se tematski vezao uz probleme potrošačkog društva i konzumerizma, ali se doticao i nekih društveno – političkih, prije svega hrvatskih aktualnosti. Njegov je likovni izraz prožet duhovitim i inventivnim detaljima što proviruju iz smislene cjeline pomno zamišljenih i precizno realiziranih ambijentalnih instalacija, te na originalan način komentira socijalne i egzistencijalne probleme našeg društva. Međutim, Knežević ne analizira i ne secira samo devijacije koje su dovele do sustavnog urušavanja općih kulturoloških i civilizacijskih vrijednosti, već nam svojim duhovitim intervencijama i smislenim sitnim podvalama unutar vlastito odabranog narativa, nudi mogućnost da ih, održavajući zdravi duh, prevladamo. Knežević od 2018. godine sve češće uključuje pojmove iz medicinske teorije i prakse u svoj konceptualni umjetnički diskurs te kreira impozantan stvaralački opus jedinstven u dosadašnjoj hrvatskoj produkciji suvremene umjetnosti. Njegovi multimedijski ambijenti bazirani na uporabi i višeznačju ready-made predmeta spajaju osobni, profesionalni i obiteljski kontekst s univerzalnim obilježjima i vrijednostima te dovode do iznenađujućih rezultata pomaknutog značenja, svijet u kojem sve jest, ali i ništa nije, onaj svijet gdje faktično postaje relativno.“

Obje izložbe realizirat će se sredstvima Grada Labina i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

O UMJETNICIMA

Domen Martinčič (Trbovlje, Slovenija, 1992.)  magistrirao je filmsku režiju s kratkim filmom »1319. dan« na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju Sveučilišta u Ljubljani.  Film je premijerno prikazan na 17. Nice Short Film Festivalu. Snimio je film »Ljubljana – Munchen 15:27« (režija: Katarina Morano) koji je prikazan na 52. IFF-u u Karlovim Varyma i dobio posebno priznanje žirija na 25. Sarajevo Film Festivalu. Od 2018. studira snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se filmom, fotografijom i kazalištem.

 

Matej Knežević (Slavonski Brod, 1983.)  vizualni je umjetnik i specijalist urologije. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2002. gdje je diplomirao 2008., dok je  Specijalizaciju iz urologije završio 2015. godine. Od 2016. godine specijalist je urologije u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu. Vizualnom umjetnosti bavi se od 2009. godine uglavnom kreirajući multimedijalne ambijente. Od 2013. godine izlagao je na tridesetak skupnih i šesnaest samostalnih izložbi između ostalih u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, RU Gallery u New Yorku i Atelierima Žitnjak u Zagrebu.  Dobitnik je Dekanove nagrade Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2008. te nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog suvremenog umjetnika Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu 2017. godine. Voditelj je hibridnog umjetničko-medicinskog prostora Ligatura na Odjelu Urologije Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Živi i radi u Zagrebu.

www.matejknezevic.com

izložba matej knežević kultura