Izložba zagrebačke umjetnice Amele Frankl: Obiteljske bilješke o povjerenju

Izložba zagrebačke umjetnice Amele Frankl: Obiteljske bilješke o povjerenju

21.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - Tullio Vorano, voditelj Narodnog muzeja, otvorio je u petak u Gradskoj galeriji "Do kosti", instalaciju likovne umjetnice Amele Frankl iz Zagreba. Rad razmatra konstituiranje odnosa između dviju osoba od kojih je jedna u potpunosti ovisna u drugoj, a druga se u potpunosti podređuje potrebama prve.

- Nakon ortopedske operacije neko vrijeme se nisam mogla kretati, pa se o meni brinula moja majka. Njena ustrajnost i potpuna podređenost mojim dnevnim potrebama iziskivala je od mene reakciju i odgovor. Svoju zahvalu izrazila sam prijedlogom da je naučim plivati, na što je ona pristala, objašnjava autorica.

Budući da se njena majka amaterski bavi fotografijom, bilježila je fotografskim aparatom tijek njenog oporavka. Te obiteljske zabilješke umjetnica je iskoristila kao prvi dio instalacije, koji se sastoji od slika rasprostrtih po stolu. Drugi dio čini projekcija fotografija njih dvije u bazenu dok majka uči plivati, serija snimaka koje je načinio profesionalni fotograf Boris Cvjetanović.

Ono što povezuje dva dijela instalacije je odnos potpunog povjerenja i predavanja koji zrači iz svake izložene slike.

Radikalno minimalistički pristup karakterističan je za Amelu Frankl, jednako kao i izbor intimnog stanja za temu s obzirom da je u dosadašnjim radovima najčešće iskazivala interes za usamljenost, krhkost nade, vitalnost sjećanja i nužnost kreativne apstinencije. R. SELAN

narodni muzej labin tjedan istarskih muzeja kultura izložba finis terrae amela frankl simone mocceni tullio vorano