Izložba Vladimira Tomića u galeriji DKC-a Lamparna

Izložba Vladimira Tomića u galeriji DKC-a Lamparna

23.6.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U petak, 11. lipnja, u galeriji DKC-a”Lamparna” u Labinu, otvorena je samostalna izložba riječkog umjetnika i grafitera Vladimira Tomića-Moska. Izložba pod nazivom “Dobar dan i snoviđenja” sastoji se od crteža crnom kemijskom olovkom na 300 gramskom papiru, koji predstavljaju “usamljenie i nemoguće građevine fantazmagorijskog atlasa autorove metafizičke utopije”, kako je u uvodnom govoru naglasio voditelj galerije, Damir Stojnić. Impresivnom crtačkom tehnikom, Vladimir Tomić stvara crteže tematski najbliže metafizičkim motivima Giorgia de Chirica, uz elemente karakteristične za nadrealistički pejzaž: śiroki prostori i pustopoljine koje samo naglašavaju pristutnost svakog objekta koji se na njima nalazi. Radovima je podsvjesno dotaknuo i “genius loci” Podlabina i Raše, koji su vrlo bliski arhitektonskoj motivici s autorovih crteža. Stojnić je ta “an-arhitekturalna” snoviđenja” usporedio i s novelom “Zamak” Franza Kafke, koja govori o dvorcu kojega posjećuje geometar, ali kojega ne može izmjeriti, jer stalno mijenja svoj izgled, veličinu i formu. Stojnić u tekstu kataloga izložbe nadalje navodi :
“Najčešće su utopijska promišljanja kretala od koncipiranja idealnih gradova, urbanističkom strukturom posve usklađenih s najplemenitijim težnjama i načinom života njihovih stanovnika: Heliopolis, Christianopolis, Atlantis...”
“No, ovi crteži prikazuju posve usamljene objekte ili antropomorfne blokove zgrada. Uostalom, možda autorove slike prikazuju jednu jedinu građevinu, samo u različitim fazama vlastitih metamorfoza. Pretpostavka nije sasvim proizvoljna, budući da se gradbeni elementi kroz sve prikaze ponavljaju, samo u različitim rasporedima i konstrukcijama. Tomićev protejski “metafizički zamak” ne čini se kao eskapistički azil. Njegove su transmutacije premonumentalne za to. Njihov realitet čak ne pretendira mijenjanju vanjske, tekuće stvarnosti. Intenzitet njegove prisutnosti ne zahtjeva osvajanje njenog  teritorija. Niti osvajanje predjela snova, ili idejne ravni gdje se gomilaju deponiji izmišljaja, nije od presudne važnosti za njegovu opstojnost.On je jednostavno tu. Udubljen u sebe i razloge vlastita postojanja, on kontemplira, dakle, postoji.”
Vladimir Tomić – Mosk rođen je 1983. godine u Rijeci gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Grafitima i street artom se aktivno bavi od 1998. godine pod pseudonimom Mosk. Sudjelovao je na brojnim graffiti i street art festivalima u Europi te je uz nekoliko samostalnih sudjelovao i na više grupnih izložbi i umjetničkih rezidencija. Radovi su mu objavljivani u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima posvećenim urbanoj i graffiti umjetnosti. Jedan je od pokretača i organizatora Rijeke murala, festivala ulične umjetnosti i murala u Rijeci. Iako ga tu i tamo možete sresti na šibenskim ulicama, Vladimir živi i radi u Rijeci, a od 2020. godine član je HDLU-a.

Izložba u Galeriji “Lamparna” organizirana je u sklopu njenog novog, trogodišnjeg izložbenog ciklusa pod nazivom AKUMULATOR 2, kog sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH.

 

Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja, a može se razgledati samo radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 do 15 sati.dkc lamparna izložba osvrt galerija akumulator2 labin istra lae xxi vladimir tomić
Galerija fotografija (6)