IZLOŽBA "UPUTE ZA UPORABU" MARINE RAJŠIĆ Šminkanje i idealna verzija žena raznih dobi

IZLOŽBA "UPUTE ZA UPORABU" MARINE RAJŠIĆ Šminkanje i idealna verzija žena raznih dobi

25.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Kako prestati s ispravljanjem svojeg izgleda, kada? Tko je odredio da je određeni način šminkanja idealan? Tko je stvorio ideal u podsvijesti društva, pita se mlada umjetnica

Druga izložba Uzleta mladih umjetnika u sklopu 16. Labin Art Republike otvorena je u crkvici sv. Stjepana u labinskoj starogradskoj jezgri. Svoje radove objedinjene pod nazivom "Upute za uporabu" predstavila je mlada umjetnica Marina Rajšić. Kroz četiri digitalne fotografije velikog formata i videoprojekciju, izložba propituje današnje make-up trendove kod žena različite dobi.

Marina Rajšić, 22-godišnjakinja, prvostupnica je primijenjenih umjetnosti i studentica prve godine diplomskog studija vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Od 2014. godine sudjelovala je na četiri žirirane i više od 20 grupnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Novom Sadu i Labinu. U kolovozu 2016. imala je prvu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom "Prvi dojam" u crkvici sv. Stjepana u Labinu. Prošle godine na natječaju "Računalna grafika" dobiva prvu nagradu za rad "Detalj 1" u sklopu Dana povijesti umjetnosti u Rijeci. Ove je godine sudjelovala na međunarodnoj izložbi "Ja sam..." u sklopu Prvomajskog inkubatora, u galeriji Decumanus u Krku. Do kraja godine planira objaviti svoju prvu umjetničku knjigu pod naslovom "Umjetno(st) lijepo(g)".

- Gdje završava granica neprihvatljivog šminkanja djevojčica? Gdje počinje granica neprihvatljivog nešminkanja kod žena? Tko pomiče granicu? Mlade žene, prilagođavajući se svijetu odraslih, nailaze na upute za stvaranje idealne verzije sebe. Instagram, Youtube, TV... Upute su svugdje, ali upute su nepotpune. Ne spominju da se u dvadesetima šminkanje podrazumijeva, a da je u tridesetima poželjno i gotovo neophodno. Ne upozoravaju da uputa vrijedi do određene dobi. Koja je to dob? Kako prestati s ispravljanjem svojeg izgleda, kada? Tko je odredio da je određeni način šminkanja idealan? Tko je stvorio ideal u podsvijesti društva, zapitala se Rajšić.

Izložba će biti otvorena do 8. kolovoza svakim danom od 10 do 14 te od 19 do 23 sata, a ulaz je, kao i na sva druga događanja Labin Art Republike, besplatan. (B. BIOČIĆ)


crkva sv.stjepana umjetnost kultura izložba marina rajšić