Izložba `Sretno! Priče koje nam dolaze s ugljenom` u Labinu

Izložba `Sretno! Priče koje nam dolaze s ugljenom` u Labinu

11.3.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Otvorenje izložbe pod nazivom "Sretno! Priče koje nam dolaze s ugljenom" održat će se 13. ožujka 2015. godine u Gradskoj knjižnici Labin u Labinu, Rudarska 1/A, s početkom u 18:00 sati.

Izložba mladog fotografa i aktivista Luke Tomca u Gradskoj knjižnici u Labinu, predstavlja "drugo lice" eksploatacije.

 

Portretima pripadnika kolumbijskih lokalnih zajednica i njihovih domova oko jame jednog od najvećih rudnika ugljena na svijetu, El Cerrejon prikazuje izravan negativan socio-politički utjecaj iskorištavanja prirodnih resursa.  Upravo ugljenom iz Kolumbije dijelom se koriste postojeće termoelektrane u Plominu.

Istovremeno se može očitati stvarna cijena "jeftinog" energenta, koju plaćaju zajednice izvan našeg horizonta.

 

Uvozom tobože povoljnih energenta iz udaljenih krajeva svijeta, moramo biti svjesni da se uvoze i tragične sudbine pojedinaca i povijesti zajednica kojih smo rijetko svjesni ako se vodimo kratkoročnom ekonomskom računicom umjesto altruizmom i razumom.

Povezivanjem dvaju različitih konteksta povezanih ugljenom nastojanje je autora otvoriti komunikaciju u javnosti.

 

Izložbom radova na "našoj" drugoj strani trgovinskog lanca Luka Tomac pitanje ugljena seli zajednici koja trpi drugačije, okolišne, posljedice. U takvom primarno ekonomskom odnosu nije teško zaboraviti na socijalne, kulturne pa čak i egzistencijalne posljedice čitavih zajednica nauštrb kojih uživamo naše blagodati.

 

Izložbu je moguće pogledati od 13. do 30. ožujka, od ponedjeljka do petka od 08.00 do 19.00 sati i subotom od 08.00 do 13.00 sati u Gradskoj knjižnici Labin. Također, dio izložbe bit će postavljen i u Galeriji Lamparna utorkom, srijedom, petkom i subotom od 19.00 do 22.00, odnosno ponedjeljkom i četvrtkom od 10.00 do 14.00 sati.


Izložbu organiziraju udruge Zelena Istra, Zelena akcija, CEE Bankwatch Network i Greenpeace.

PR

 

Foto: Isječak iz dokumentarnog filma `Sretno!`
izložba ugljen te plomin te plomin 3 zelena akcija greenpeace