Izložba labinskog slikara Zdravka Milića u Šikutima

Izložba labinskog slikara Zdravka Milića u Šikutima

5.10.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Izložba je pregled nastanka svijeta po Sumeranima, odnosno usporedba s današnjim životom, i otkrivanje novih svjetova, ukratko je pojasnio svoje radove, kutijice u kojima obitavaju njegovi svjetovi, labinski slikar Zdravko Milić. Ti su radovi proteklog vikenda izloženi u galeriji Šikuti, u sklopu programa Izložbe u Šikutima.

Kao što i sam autor kaže, za čitanje izloženih radova potrebno je i malo predznanja. Tako, primjerice, jedna od škatulica prikazuje nebesku podmornicu, kako su Sumerani nazivali leteće tanjure, odnosno svemirske brodove. Svaki je posjetitelj za pregledavanje izložbe morao u ruke uzeti bateriju kojom je osvjetljavao radove i tako ulazio u Milićeve svjetove. Jesu li to neki novi svjetovi ili “izgubljeni” Nibiru, planet s kojeg su na Zemlju, po zapisima Sumerana, stigli i astronauti, odnosno Bogovi neba i zemlje? Odgovor Milić prepušta promatraču. Naime, neke je njegov rad, koji je lećama zakrivio zid iza kutijice 
stvarajući dojam trodimenzionalnosti nebeskog tijela, neodoljivo podsjetio na Zemlju, dok su drugi pomišljali na Nibiru, a neki su, pak, u tome vidjeli neki novi svijet.

Uvijek me zanimaju neopipljive, nedodirljive, a u isto vrijeme prisutne stvari oko nas, što zapravo spada u sferu 
metafizičkog slikarstva kojim se i bavim. Riječ je o objektu, skulpturi, zapravo o nekoj vrsti znanstvenog spomenara ili dnevničkih zapisa. Dnevnik je to ovog mog sadašnjeg vremena i života, kaže Milić. A onda sve vraća u “agregatno” stanje: “To su male škatulice iz antikvarijata ispunjene ovim mojim projektom. Radovi nastaju uz literaturu koju čitam i koja me zanima”.

Poveznica s djelima izloženim u Šikutima može se pronaći i u njegovim oslikanim skulpturama nazvanim “Transpiramide”, koje su pobijedile na ovogodišnjem Labinskom uzletu likovnosti. Milić je, inače, akademski slikar iz Labina, a trenutno radi kao izvanredni profesor na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci, gdje predaje slikarstvo i mozaik. Završio je Akademiju lijepih umjetnosti u Veneciji (Academia di belle arti) te studirao mozaik na akademiji u Parizu. Uz Milićevu izložbu, u korti 
ispred galerije zasvirao je i švicarsko-pulski sastav Tri 3, koji su tražili od publike da pričaju za vrijeme svirke, jer da im je neugodno kad ih se sluša. Po dobrom starom običaju, izložbena i koncertna večer u Šikutima okončana je uz meso s roštilja.

zdravko milic umjetnost slikarstvo šikuti sumerani tri 3