Izložba labinske multimedijalne umjetnice Sanje Švrljuge Milić

Izložba labinske multimedijalne umjetnice Sanje Švrljuge Milić

19.4.2008. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Kultura

Od jučer je u Malom salonu na riječkom Korzu u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka otvorena izložba labinske multimedijalne umjetnice Sanje Švrljuge Milić. Svoj je novi ciklus radova ova višestruko nagrađivana umjetnica, članica riječkog HDLU-a i HZSU-a koja je diplomirala grafiku na Pedagoškom fakultetu u Rijecu, u klasi prof. Josipa Butkovića, a stručno se usavršavala na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu u klasi mozaika prof. Ricarda Licate, znakovito nazvala »Priprema za raj«.

 

Ova samostalna izložba sastoji se od video filma, mobilnog objekta-instalacije položenih poljskih kreveta nad kojim devedeset umjetnih ruža simuliraju rajski vrt u kretanju te mobilne skulpture od crne gume zmijolikog oblika, koja uz pokret proizvodi i zvuk, a koju su Puljani imali prilike vidjeti proteklog rujna u MMC-u Luka kada je povodom Dana Istarske županije uz Županov blagoslov bila otvorena i izložba koja je promovirala projekt budućeg Muzeja suvremene umjetnosti Istre. »Pripremom za raj« Švrljuga Milić izravno upućuje na ozračje, odnose i događanja s prvih biblijskih stranica.

 

U najavi izložbe koja će ostati otvorena sve do 14. svibnja, viša kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Nataša Ivančević između ostalog je zapisala: »Sanja Švrljuga Milić labinska je multimedijalna umjetnica srednje generacije, a okosnica njena umjetničkog djelovanja su objekti i ambijentalni postavi mobilnog karaktera s izrazitim simboličkim i metaforičkim nabojem.

 

Intrigantnim zvučno-mobilnim objektima problematizira općeljudske teme: strah, sreću, ljubav, snove, seksualnost, muško-ženske odnose, ljudska ograničenja… Izložba je metafora pokušaja ostvarenja zamišljene idealne životne situacije i nemogućnost njezinog ostvarenja. Parafrazira se stanje u kojemu su ispunjeni svi izvanjski uvjeti za ispunjenje, ali zbog nedostatka duhovne nadgradnje i percepcije o stvarnoj situaciji i okolnostima, nemoguće je ostvarenje. Izložba je priča o površnosti i ljudskim ograničenjima.

Sanja Švrljuga Milić umjetnica izložba MMC Luka