Izložba GIF animacija „IndustriaAll“ / Labin, Spomenik Rudaru borcu, 19. lipanj 2020., 21:00 – 23:00

Izložba GIF animacija „IndustriaAll“ / Labin, Spomenik Rudaru borcu, 19. lipanj 2020., 21:00 – 23:00

17.6.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu participativnih kulturnih programa projekta Društveno-kulturni centar 'Lamparna' sufinanciranog od strane Europskog socijalnog fonda, kojima se ostvaruje socijalna integracija, u kolovozu 2019. godine objavljen je natječaj za GIF animacije pod nazivom „IndustriAll“, koji je za sve zainteresirane, bez ograničenja u dobi ili umjetničkom obrazovanju i iskustvu (djeca, učenici, umjetnici, amateri i ostali građani), bio otvoren do 30. travnja 2020. godine. 

Industrijska arhitektura ostaje podsjetnik na prekretnicu ljudske civilizacije - industrijsku revoluciju. Prijelaz iz obrta u tvornice i široka uporaba materijala, poput lijevanog željeza, stakla, čelika i armiranog betona, oblikovali su industrijsku arhitekturu. Industrijska baština ostala je simbol radničke klase koja je radila u tadašnjim tvornicama, zarađivala za kruh svojim obiteljima, borila se za radnička prava, te koja je u njima i od njih živjela. Ideja izvorne revitalizacije, tj. tehnološke obnove na takvim je mjestima gotovo neizvediva. Zato je naša obaveza rekonstruirati je, prenamijeniti i obnoviti ono što je od nje ostalo. Ovim natječajem želimo dati novu svrhu industrijskoj baštini i oživjeti napuštene fasade kroz digitalnu/internetsku umjetnost (izvadak iz javnog poziva na natječaj, kolovoz 2019.).

Zaprimljeno je ukupno 90 prijava od kojih je žiri u sastavu Ivana Tkalčić (umjetnica), Damir Stojnić (umjetnik / L.A.E. XXI) i Tin Dožić (umjetnik), odabrao 17 individualnih i skupnih radova (Mia Belamarić, Lavoslava Benčić, Tamara Bilankov, Jelena Bogdanić, Milica Denković, Dijana Engelmann, Industrial collective, Polina Komyagina, Ivana Ljubičić, Katrin Novaković, Ana Maria Pepelko, Gaia Radić, Branimir Štivić, Tin Šumberac, Industrial collective te skupne prijave SŠ Vladimira Gortana Buje, SŠ Buzet i OŠ Ivo Lola Ribar Labin), koji će labinskoj javnosti biti predstavljeni putem video izložbe na otvorenom, kod spomenika Rudaru borcu, preko puta autobusnog kolodvora, u petak 19.6.2020., od 21:00 do 23:00 sati. 

Izložbu organizira projektni partner, udruga Metamedij iz Pule, dok je za njenu produkciju angažiran Marko Bolković iz udruge Sonitus, koji će, koristeći metodu video mappinga, odabrane GIF animacije projecirati na i oko najznačajnijeg, suvremenog labinskog spomenika. Naime, jedan od ciljeva ovog projekta jest potaknuti oživljavanje neiskorištenih javnih prostora u Labinu, te istaknuti potencijale lokalne industrijske i spomeničke baštine pomoću digitalne i internetske umjetnosti.

Organizacija izložbe je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.industriall gif animacije sonitus metamedij lae lamparna dkc borac labin spomenik esf labin art express video