Izložba fotografija: U Labinu najbolje od najboljega

Izložba fotografija: U Labinu najbolje od najboljega

9.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U galerijskom prostoru labinskog Narodnog muzeja mogu se razgledati «Slike vremena», izložba fotografija u povodu 115. objetnice Fotokluba Zagreb. Izbor stotinjak djela iz Zbirke hrvatske fotografije obavio je tajnik kluba Vladko Lozić, a postav potpisuju članovi kluba Davor Bolant i Davor Kranjac. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković, a uvodnu riječ uputio je voditelj galerije Tullio Vorano.

- Polazište ove izložbe je Zbirka hrvatske fotografije, utemeljena 1970. godine, koja je potom postala registrirani spomenik kulture. Ona je od neprocjenjive vrijednosti ne samo za Fotoklub Zagreb, nego i za hrvatsku kulturu uopće jer sadrži 8.000 unikatnih fotografija koje je sačinilo 360 autora, amatera i profesionalaca, rekao je Vorano.

Lozić ističe avangardnost trenutka osnivanja Kluba fotografah amateurah, davne 1892. godine.

- To se dogodilo istovremeno kada je u Londonu osnovana grupacija Linked rings, s isključivo umjetničkim ciljevima, i to samo godinu dana nakon prve bečke izložbe fotografija, koja se općenito smatra početkom europskog fotoamaterskog pokreta, veli Lozić.

Nijedna od 123 izložene fotografije ne ostavlja ravnodušnim jer radi se vrhunskim dometima koji smjesta zarobljavaju promatračevu pozornost. Svi koji se bave fotografijom, amaterski ili profesionalno, izložbi mogu prići kao prezentaciji školskih primjera ove umjetnosti. (R. SELAN)

 

izložba fotografija narodni muzej tullio vorano vladtko lozić fotoklub zagreb