IZLOŽBA DAVORA KLIMANA U LABINSKOJ GRADSKOJ GALERIJI: Apstrakcija temeljena na pejzažu

IZLOŽBA DAVORA KLIMANA U LABINSKOJ GRADSKOJ GALERIJI: Apstrakcija temeljena na pejzažu

2.3.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu obilježavanja 98. godišnjice Labinske Republike u labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je izložba pulskog umjetnika Davora Klimana pod nazivom "Otisci", gdje se autor predstavio s 22 rada velikog formata, akrila na platnu.

Riječ je o apstraktnim motivima temeljenim na pejzažu nastalih od 2011. do 2013. godine. Izložbu je otvorio labinski dogradonačelnik Zoran Rajković, koji je najavio deset izložbi tijekom ove godine u Gradskoj galeriji.

Izložba Davora Klimana donosi njegov posljednji ciklus kojim se bavi zadnjih godina otkako se vratio slikarstvu nakon izleta u druge medije. Povjesničar umjetnosti i autor teksta u katalogu Mladen Lučić istaknuo je da se Kliman na početku bavio instalacijama, potom je prešao na objekte, a zatim se odmaknuo od klasičnih likovnih medija i krenuo k video-istraživanjima da bi se onda vratio slikarstvu. Ovaj zadnji ciklus je hommage čistom modernističkom slikarstvu koji govori o kvaliteti autora.

- Premda svjestan recentne stvarnosti oko sebe odlučuje u svojem slikarstvu objediniti znanja i spoznaje avangardi i moderniteta proteklog stoljeća ne obazirući se na važeće umjetničke trendove, dok pitanje stila nalazi u sintezi modernističke tradicije.

Recentno stvaralaštvo Davora Klimana oslobođeno je asocijativnih primjesa, narativnih ili literarnih predložaka, a umjetnikov je diskurs sveden isključivo na povratak iskonskoj slikarskoj misli, zaključio je Lučić. Davor Kliman u Labinu izlaže prvi puta te ističe da za njega ova izložba puno znači.

- Slike velikog formata su prilika da se izlože izvan ateljea, a s druge strane galerijski prostor Gradske galerije u Labinu je poseban izazov. Uvijek je interesantno doći do ovoga prostora i u njemu izlagati jer umjetniku pruža pravo prikazivanje vlastitog djela, rekao je Kliman. (Branko BIOČIĆ

Davor kliman izložba gradska galerija labin