Izložba Alena Floričića ` Video 1998.-2015.` u MMSU u Rijeci

Izložba Alena Floričića ` Video 1998.-2015.` u MMSU u Rijeci

28.10.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

S obzirom da je riječ o umjetniku srednje generacije, razlog retrospektivi nalazimo u pravovremenoj aktualizaciji i promociji konzistentnog umjetničkog opusa koji predstavlja hrvatsku suvremenu video produkciju. Predstavljajući trinaest radova, izložbom namjeravamo potvrditi njegovu autorsku poziciju - detektirati zaokrete i konstante, posložiti tematske sklopove unutar petnaest godina stvaranja. Izložba u MMSU prva je u nizu, prije odlaska u galerije ŠKUC u Ljubljani i Trieste Contemporanea u Trstu, s namjerom da se umjetnika predstavi inozemnoj publici. Katalog će objediniti sva tri mjesta izlaganja uz valorizaciju rada nekoliko kustosa i teoretičara.  

O radu Alena Floričića
Zagledani u Floričićev video, prolazimo kroz iskustvo uskomešanih osjećaja uznemirenosti, humora i zbunjenosti. Kroz nešto što je dio naše nutrine, a nije za pokazivanje, stanja koja nastojimo prevladati kako bismo ispunili normative normalnosti. Kroz radove se provlači i dobroćudni humor, kao usputni efekt začudnih gegova koji se odvijaju u mehaničkom, neprestanom ponavljaju. Zaobilazeći pretrenirane retorike, angažmane, floskule i pretencioznosti, Floričićevi radovi nas odvode u skrovišta podsvijesti, onom ljudskom koje je teško imenovati. Zbog toga radove izbjegava opisivati ili dozvati njihov sadržaj naslovima; svi su Bez naziva, indeksirani rednim brojem i godinom nastanka. Izložba pokazuje da je tijekom naznačenog perioda stvaranja (1998.-2015.), uz otvaranje novih poglavlja, produbljivao započete teme od kojih izdvajamo: načelo ponavljanja, motiv dvojnika i raspuknutog sebstva te disfunkcionalnost komunikacije. 
Zbog potrebe za doživljajem cjeline i ‘uprizorenjem’ video radova u prostoru, izložba obuhvaća trinaest radova postavljenih po ključu tematske srodnosti, a ne kronološkog slijeda. 

Iz biografije 
Diplomirao Likovne umjetnosti, smjer kiparstva na Pedagoškom fakultetu u Rijeci kod prof. Žarka Violića. Magistrirao na odsjeku Videa i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Radi kao profesor u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli. Od 2008. – 2013. radio je kao vanjski suradnik na kolegiju Novih medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od skupnih izložbi izdvajamo: Centar za suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku, Kunsthalle Bethanien u Berlinu i Rennaisance society u Chicagu. Bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu suvremene umjetnosti u Veneciji 2005.godine.

 

 Alen Floričić

Video 1998.-2015.

30.10.-22.11.2015., MMSU

Otvorenje: petak, 30.10. u 20 sati, MMSU

 

 

 

PR

 

 

 

 

alen floričić mmsu rijeka izložba kultura umjetnost