Izložba - nijemi svjedoci rata

Izložba - nijemi svjedoci rata

19.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U NARODNOM MUZEJU OTVORENA IZLOŽBA »HOMMAGE« MURISA ČORBIĆA.

Vlastito ratno iskustvo Čorbić je nakon godina potiskivanja materijalizirao kroz umjetničke instalacije koje predstavljaju strahote naroda u Bosni u proteklom desetljeću, napose šokantni srebrenički genocid.

Pod pokroviteljstvom Istarske županije i Sabora bošnjačkih asocijacija hrvatske preksinoć je u Narodnom muzeju otvorena izložba »Hommage« Murisa Čorbića. Banjolučanin s riječkom adresom predstavio se instalacijama koje su svoj puni smisao dobile tek uz popratni tekst kritičara Berislava Valušeka. Vlastito ratno iskustvo Čorbić je nakon godina potiskivanja materijalizirao kroz umjetničke instalacije koje predstavljaju strahote naroda u Bosni u proteklom desetljeću, napose šokantni srebrenički genocid.
Dvije crne kose, atribute jahača Apokalipse, umjetnik smješta vertikalno u prostor, zlokobno aludirajući na žetvu ljudskih života koji su izgubljeni u ratnim zbivanjima na Balkanu. Egzodus Srebreničana bolno je emotivno prikazan kao staza s muškim, ženskim i dječjim cipelama, koje nijemo svjedoče o strahotama ljudi koji su, bježeći iz pakla rata, ostavili svoju obuću negdje u bosanskim vrletima. Čorbićev je kolorit sveden na crnu, bijelu i crvenu, boju krvi, a Europu, pasivnog promatrača, dočarava žutom bojom i sljepačkim naočalama. Ipak, kako je rekao sam umjetnik, parafrazirajući još jednog bosanskog velikana - Maka Dizdara, »valja nama preko rijeke«, pa se odmah uz objekt s cipelama nalazi svojevrsni model plovila, koji nas treba prevesti iznad želje za osvetom te dovesti u prostor i vrijeme gdje je važna samo ljudskost kao takva.
Muris Čorbić rođen je 1950. god. u Banjaluci gdje je uglavnom živio i djelovao do 1993. god., kada odlazi u Rijeku. Član je HDLU-a Rijeka, HDLU-a Zagreb i International Association of Art UNESCO-a. Samostalno je izlagao četrdesetak puta, a na skupnim izložbama i kolonijama sudjelovao je s dvije stotine radova. Dobitnik je više nagrada i priznanja.
Izložba se može razgledati do 27. listopada.

instalacija izložba narodni muzej