Izlazak RWE-a iz Plomina i nova joint venture suradnja: Suradnja HEP-a i RWE-a u Plominu jedno je od najuspješnijih partnerstava na području jugoistočne Europe

Izlazak RWE-a iz Plomina i nova joint venture suradnja: Suradnja HEP-a i RWE-a u Plominu jedno je od najuspješnijih  partnerstava na području  jugoistočne Europe

28.5.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nakon uspješne gotovo 20-godišnje suradnje na izgradnji i  pogonu termoelektrane Plomin 2 u Istri, europski energetski div RWE Energie 28. svibnja 2015. godine  okončao je stratešku suradnju s HEP-om u tvrtki TE Plomin d.o.o. Tim datumom istekao je ugovor koji su dvije strane sklopile po BOT modelu (Build-Own-Transfer) 1996. godine čime  termoelektrana Plomin 2 prelazi u stopostotno vlasništvo HEP-a. No, obje strane, iznimno zadovoljne dosadašnjom suradnjom,  planiraju uskoro pokrenuti novu zajedničku joint venture kompaniju.

 

 „Termoelektrana Plomin 2 primjer je uspješne realizacije partnerstva u energetskom sektoru. Realizirana je na zadovoljstvo obaju partnera, HEP-a i njemačke RWE grupe te na dobrobit hrvatskog gospodarstva, lokalne zajednice i svih kupaca električne energije u Hrvatskoj.  Plomin 2 je od puštanja u rad 2000. godine, do danas bio i ostao jedan od oslonaca hrvatskog elektroenergetskog sustava, a to će biti i ubuduće. Plomin 2 će nastaviti s  uspješnim radom, a ovom prigodom zahvaljujemo našem dosadašnjem partneru RWE-u na vrijednim iskustvima te uspješnoj i  iskrenoj suradnji u ovom projektu", izjavio je ovom prigodom Mihajlo Mirković  direktor TE Plomin d.o.o.

  

Ralf Blomberg, dosadašnji  član Uprave TE Plomin d.o.o. i predstavnik RWE-a  poručio je  da su u RWE-u iznimno zadovoljni  uspješnom suradnjom s HEP-om tijekom  čitavog razdoblja izgradnje i upravljanja termoelektranom te je zaključio: „Danas izlazimo iz Plomina, nakon što smo zadovoljili sve okolišne, tehničke i pravne uvjete te možemo sa zadovoljstvom reći da HEP-u predajemo objekt koji može samostalno eksploatirati idućih 25 godina".

  

Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da HEP u samostalno vlasništvo preuzima elektranu koju karakterizira visoka pouzdanost i raspoloživost uz visoku ostvarenu razinu zaštite okoliša. „Premda smo konkurenti u području maloprodaje energije u Hrvatskoj, HEP i RWE, nakon Plomina namjeravaju nastaviti poslovnu suradnju. Za uspješnu suradnju postoji čitav niz mogućnosti u energetskom sektoru u regiji, a jamac uspjeha je sinergija znanja i iskustva obaju partnera.

 

„RWE je bio prvi veliki investitor koji je došao u Hrvatsku odmah nakon rata, u trenutku kad je Hrvatskoj trebao pouzdan i ozbiljan strateški partner za realizaciju jednog ovako velikog i  složenog projekta. Naša je suradnja na Plominu jedna od najuspješnijih priča strateškog partnerstva na području jugoistočne Europe. Vjerujemo da ćemo s HEP-om uspješno surađivati i u novoj zajedničkoj kompaniji", istaknuo je Karl Kraus, predsjednik Uprave tvrtke RWE Hrvatska.

  

Poslovne aktivnosti nove joint venture kompanije u suvlasništvu HEP-a i RWE-a bit će usklađene s  razvojem energetskih sustava u regiji, pri čemu će uloga RWE-a biti prije svega u pružanju strateškog savjetovanja na području proizvodnje energije, zahvaljujući bogatom iskustvu RWE grupe diljem Europe.

 

 

 

 

Više o suradnji na Plominu 2

 

Gradnja termoelektrane Plomin 2 počela je još 80-ih godina prošlog stoljeća, ali se radovi  nisu odvijali planiranim tempom te je gradnja izbijanjem rata, početkom 90-ih posve prekinuta. Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku da se elektrana dovrši u suradnji sa strateškim partnerom. Hrvatska elektroprivreda i RWE Energie iz Essena su 1996. godine sklopili ugovor o partnerstvu na projektu izgradnje termoelektrane Plomin 2. Osnovano je joint venture poduzeće TE Plomin d.o.o., za završetak gradnje i eksploataciju TE Plomin 2, u kojem su obje kompanije  imale po 50 posto udjela, s pravom zajedničkog upravljanja postrojenjem do 2015. godine. Ukupna investicija u TE Plomin 2 bila je vrijedna oko 300 milijuna eura.

 

RWE je u projekt unio svoj know-how i najsuvremenija tehnološka rješenja, uključujući i najefikasnije sustave i mjere zaštite okoliša. Također je, kao ugledna europska energetska kompanija, osigurao povoljno financiranje projekta kod međunarodnih banaka, koje Hrvatskoj zbog tadašnjeg gospodarsko-političkog  stanja u zemlji nije bilo dostupno. HEP je pak osigurao infrastrukturu na lokaciji te stručnu radnu snagu za rad termoelektrane. Termoelektrana je dovršena 1999. godine, a puštena je u pogon 2000. godine.

 

Elektrana je od puštanja u rad bila okosnica proizvodnje bazne električne energije u Hrvatskoj. Postiže iznimno velik broj dana radnog pogona, čime daje znatan doprinos sigurnosti opskrbe električnom energijom u Hrvatskoj. Izgradnjom TE Plomin 2 znatno se smanjilo onečišćenje okoliša, budući da je i termoelektrana Plomin 1 priključena na 340 metara visok dimnjak koji je izgrađen za potrebe Plomina 2. Elektrostatski filtri, odsumporavanje dimnih plinova te postrojenje za DeNOx koje će početi raditi  2018. godine, omogućavaju rad uz zadovoljavanje visokih standarda zaštite okoliša, u skladu s normama Europske unije.

 

PR

 

 

reklama rwe mihajlo mirković te plomin te plomin 3 gospodarstvo energetika rwe