Izborni sustav za svibanjske lokalne izbore pun manjkavosti: Općinama, gradovima i županijama prijeti kaos

Izborni sustav za svibanjske lokalne izbore pun manjkavosti: Općinama, gradovima i županijama prijeti kaos

28.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Nekima u državnoj upravi trebalo bi odbiti od plaće zbog ovako loših zakona, zavapio je jučer profesor s Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek po završetku okruglog stola u organizaciji udruge GONG i Pravnog fakulteta o manjkavostima novog izbornog sustava po kojemu će se provesti svibanjski lokalni izbori. Iako su izbori za svega tri i pol mjeseca, u saborsku proceduru nije stigao još niti jedan od više desetaka zakonskih prijedloga čija je promjena nužna da bi sustav u kojemu se župani, gradonačelnici i načelnici biraju izravno, uopće profunkcionirao.

Dva donesena temeljna zakona, Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakon o izboru načelnika, gradonačelnika i župana, ne reguliraju precizno podjelu ovlasti i nadležnosti između predstavničkih tijela i direktno biranih čelnika izvršne vlasti. Drugim riječima, kandidati koji će se natjecati za gradonačelnike i župane još ne znaju kojima će, od dosadašnjih ovlasti, raspolagati kad budu izabrani, a koje će ovlasti biti prebačene predstavničkim tijelima.


- Istina je da prije izbora moramo promijeniti još niz zakona da bi se uredio odnos između direktno izabranog čelnika i predstavničkih tijela, priznao je jučer potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, nabrojivši čak 11 zakona bez čijeg donošenja promjena sustava lokalne samouprave uopće neće moći zaživjeti. Riječ je, primjerice, o zakonima o zakupu poslovnog prostora, najmu poslovnog poslova, komunalnom gospodarstvu, pravu na pristup informacijama, vatrogastvu, boravišnoj pristojbi, pomorskom dobru, prostornom uređenju i gradnji, morskim lukama i zaštiti od požara, bez kojih se neće znati tko uopće ima zadnju riječ u tim važnim područjima života lokalne zajednice.


Manjkavosti, upozorila je Vanja Škorić iz GONG-a, ponovno postoje u reguliranju transparentnog financiranja izborne kampanje. U samom zakonu uopće nije regulirano što se događa ako jedan od zamjenika gradonačelnika napusti svoju dužnost. Propisi za provedbu izbora za predstavničko vijeće i izbora za čelnike izvršne vlasti potpuno su neusklađeni iako se izbori događaju istoga dana.
Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Robert Podolnjak založio se da se »vladavina« jednog gradonačelnika ili župana ograniči na maksimalno dva mandata.


- Gradonačelnike koji su u svojim foteljama dulje od osam godina trebalo bi hitno smijeniti. Prigrabili su previše ovlasti, stvorili klijentelističke mreže, guše slobodu medija, ustvrdio je Podolnjak. S njegovom se idejom složio SDP-ovac Josip Leko dok je Šeks istaknuo da treba dobro razmotriti sve plusove i minuse tog koncepta.

N. BOŽIĆ

izbori lokalni izbori josip kregar suzana jašić načelnici načelnik župan kampanja gong izbori2009