Izbori2009 - Istra: za Županijsku skupštinu devet lista za Župana šest kandidata

Izbori2009 - Istra: za Županijsku skupštinu devet lista za Župana šest kandidata

28.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Sinoć je do 21 sat (rok je bio do ponoći) u Županijsko izborno povjerenstvo predano devet županijskih lista i šest kandidatura za župana.


Najviše je posla bilo nakon 18 sati. Skoro u isto vrijeme su došli HDZ i IDS s koalicijskim partnerima. U ŽIP-u su ugodno čavrljali kandidati za župane, Ivan Jakovčić i Lino Červar.


- Nemoj da sada dobiješ brončanu medalju, poručio je Jakovčić svom protukandidatu od kojeg očekuje fair play. Červar (prikupio je 6.900 potpisa podrške za župana, a zakon propisuje 2.500) očekuje pobjedu jer veli da ima najbolje reference - šest medalja u pet rukometnih godina i da mjesto župana shvaća kao novi izazov. Jakovčić je u pratnji čelnika istarskog SDP-a i HNS-a, Dina Kozlevca i Mirjane Antonelić, iz torbe izvlačio hrpu papira s 20.295 potpisa podrške.
- Po broju skupljenih potpisa s pravom možemo očekivati odlične rezultate, izjavio je Jakovčić koji vjeruje da će sve biti gotovo već 17. svibnja zbog svega onoga što je do sada učinjeno i zbog izbornog programa. Županijsku listu su zajedno predali Červar i Oliver Gmitrović, šef istarskog HSS-a, a onu koalicije IDS-HNS nositelj Damir Kajin, Furio Radin i Mirjana Antonelić koji su u vrhu liste.


Kandidaturu za župana prvi je predao Plinio Cuccurin (s 9.790 potpisa podrške) u nedjelju u 11.20 sati kao i županijsku listu s 9.340 potpisa (po zakonu ih treba biti 500) čiji je nositelj, saznajemo u ŽIP-u. Listu za Županijsku skupštinu su jučer oko 13 sati predali predsjednici ISDF-a i Zelene alternative - Stranke potrošača, Livio Bolković i Petar Ciganović.
- Ne očekujem ništa spektakularno već veličanstven ulazak u drugi krug, veli Bruno Langer kandidat za župana (ima 2.700 potpisa). Kandidat HSU-a i HSLS-a za župana Silvano Hrelja (ima 4.355 potpisa) očekuje ulazak u drugi krug. Koalicijsku listu su predali Sandro Jurman u ime liberala i Zdenko Pliško u ime umirovljenika.

Dino Debeljuh nositelj je nezavisne liste (s 1.199 potpisa) i očekuje preko 30 posto glasova. Tvrdi da je IDS počeo prikupljati potpise dan ranije od zakonskog roka pa će danas od 10 do 13 sati na Portarati i dalje prikupljati potpise te poziva i druge da mu se priključe. Pozvao je posebno Silvana Hrelju, koji mu je odgovorio da će doći »jer je tako i tako u Puli na testiranju za drogu«.


Za župana je Debeljuh prikupio 3.457 potpisa. Kozlevac i Josip Anton Rupnik predali su županijsku listu SDP - Zelena stranka - zelena alternativa. Županijske liste su u subotu predali Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (nositelj Nedžad Hodžić), a sinoć je to učinio SRP (nositelj Vladimir Kapuralin).

S. BENIĆ

izbori2009 ladonja vedran grubišić zelena stranka dino debeljuh jakovčić plinio cuccurin silvano hrelja ids sdp županijska skupština