Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina 2023. godine

Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina 2023. godine

5.4.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Dana 07. svibnja 2023. godine održavaju se izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, a na području Grada Labina održavaju se izbori za vijeća bošnjačke, talijanske i srpske nacionalne manjine. Odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave donijela je Vlada Republike Hrvatske, na svojoj sjednici održanoj dana 30. ožujka 2023. godine, sve u skladu s odredbom članka 24. stavka 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ("Narodne novine", broj: 155/02., 47/10., 80/10. i 93/11.) te u skladu s odredbom članka 6. Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Za potrebe provedbe navedenih izbora na području Grada Labina, imenovano je Gradsko izborno povjerenstvo Grada Labina, koje broji šest članova. 

U vezi navedenih izbora, Ministarstvo pravosuđa i uprave RH je dana 30. ožujka 2023. godine donijelo Objavu biračima, u kojoj su dane informacije biračima i kandidatima, a koje se tiču ispravka, dopune ili promjene podataka u Registru birača, odnosno načina ostvarivanja biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina. 

Dana 04. travnja 2023. godine počeli su teći rokovi za zaprimanje lista kandidata za vijeća nacionalnih manjina, a pritom rok za zaprimanje lista kandidata istječe 15. travnja 2023. godine (subota) u 24:00 sata.

S obzirom na navedeno, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Labina donijelo je akt kojim obavještava sve sudionike izbora za vijeća nacionalnih manjina o svom uredovnom vremenu i organizaciji dežurstva. Navedena je obavijest objavljenja na oglasnoj ploči Grada Labina, na službenim stranicama Grada Labina (u rubrici "IZBORI"), a ista će na odgovarajući način biti objavljena i u sredstvima lokalnog priopćavanja.

U navedenoj rubrici "IZBORI" objavljeni su i drugi korisni podaci za sudionike izbora za vijeća nacionalnih manjina te će se i tijekom cijelog izbornog procesa na navedenom mjestu objavljivati sve potrebne informacije i upute.


Više možete pronaći OVDJE. 

izbori za vijeća nacionalnih manjina manjine