Izaslanstvo Vlade kantona Sarajevo posjetilo Labin

Izaslanstvo Vlade kantona Sarajevo posjetilo Labin

28.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Izaslanstvo Kantona Sarajeva jučer je primio i gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika koji je goste ukratko upoznao s gospodarstvom, poviješću i kulturnim znamenitostima Labina. Naglasio je da upravo u ovom dijelu Istre živi najveći broj Bošnjaka pristiglih iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine u potrazi za zaposlenjem.
- Posao su pretežno pronašli u nekadašnjem Istarskom ugljenokopu, nastanili se ovdje i osnovali obitelji. Kao nacionalna manjina, Bošnjaci su u ovom gradu jako dobro prihvaćeni.

Solidarnost između Hrvata i Bošnjaka stečena je već u rudarskim oknima, a traje i danas kada rudnika više nema. Stoga je Labin izvrstan primjer suvremene demokracije i tolerancije na što je ovdašnje stanovništvo uvelike ponosno, zaključio je Demetlika.
Susretu su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Serđo Baskijera, načelnik Općine Raša Josip Pino Knapić, gradski vijećnik i predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Labina Mehmed Džekić i Rasim Halilović, zamjenik predsjednika bošnjačke nacionalne zajednice.

 

Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić jučer je sa suradnicima posjetio Pazin gdje su ga Gracijano Prekalj, direktor AZRRI-ja (Agencije za ruralni razvoj Istre) i Jasenka Kapuralin, stručna suradnica u toj agenciji, upoznali s njenom djelatnošću te djelatnostima županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribolov i vodoprivredu. Prekalj je predstavio stanje u istarskom agraru te nastojanja njegova poboljšanja kroz programe Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma, te pretpristupne fondove EU-a.
Dodajući da u tome istaknuto mjesto zauzimaju planovi navodnjavanja, programi podizanja dugogodišnjih nasada i uređenja infrastrukture vezane za ribarstvo, izdvojio je AZRRI kao pokretača gospodarskih i razvojnih programa u ruralnom prostoru Istre. Kapuralin je govorila o međunarodnim projektima, ponajprije onima s talijanskom regijom Toskana, ali i prije tri godine započetom suradnjom s Kantonom Sarajevo.
Goste je zanimao odnos AZRRI-ja prema osnivaču, Županiji, te pruža li ta agencija stručne savjete poljoprivrednicima. AZRRI djeluje samostalno kao trgovačko društvo, a budući da u Hrvatskoj djeluje Poljoprivredno savjetodavna služba, nema potrebe za savjetima, ali je agencija uvijek na usluzi poljoprivrednicima prigodom usvajanja neke nove tehnologije ili proizvodnje, odgovorio je Prekalj. Gosti su posebno zanimanje pokazali za funkcioniranje Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma, pri čemu je premijer Silajdžić primijetio da Istra i Sarajevo imaju slične probleme, naslijeđene iz bivše zajedničke države, s državnim poljoprivrednim zemljištem, ali i slične poglede na razvoj poljoprivrede.
Kanton Sarajevo ima potencijale za razvoj stočarstva, s posebnim akcentom na proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, te razvoja ekoturizma, koji je na neki način varijanta agroturizma koji se razvija u Istri. Međutim, Sarajevo nema dovoljno ljudi koji bi se posvetili poljoprivredi. Silajdžić je na kraju najavio nastavak suradnje, pogotovo u razmjeni iskustava vezanih uz pretpristupne fondove EU-a pomoću kojih je Istra dosad realizirala mnoge projekte.

izaslanstvo Jospi Knapić posjet Labin Salmir Mrkaljević NZBI bošnjačka manjina Kanton Sarajevo Demetlika Mehmed Džekić