Izašao 9. broj TREFF-a - časopisa na njemačkom jeziku učenika Srednje škole Mate Blažine

Izašao 9. broj TREFF-a - časopisa na njemačkom jeziku učenika Srednje škole Mate Blažine

13.7.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Školska godina  2019.-2020. bila  je  doista  posebna i drugačija od  svih ostalih  i odvijala se u uvjetima koji su bili vrlo izazovni i za učenike i za nastavnike.  TREFF br. 9 s naslovnom temom  „Online nastava u virtualnim učionicama“ donosi opis  projektnih zadataka na kojima su učenici radili tijekom  nastave na daljinu,  a novinari Treff-a  iz  trećih razreda gimnazije izvršili su odabir najboljih prezentacija i digitalnih plakata  čiji popis i linkovi se nalaze na kraju Treff-a.  Osim tema vezanih za online nastavu Treff 9 donosi i intervju s ravnateljem prof. Čedomirom Ružićem. Grafičko oblikovanje TREFF-a 9 u potpunosti potpisuje Marija Lalović, učenica  3. razreda gimnazije, koja  je  ujedno i autorica nekoliko tekstova. Voditeljica je njihova profesorica njemačkog jezika Elvijana Frančula Tenčić.

O PROJEKTU  “TREFF”
Cilj  projekta TREFF  od  samih  njegovih početaka do danas  je  afirmacija učenja  njemačkog  jezika  kroz  zabavu  i  druženje, i to  upravo  zbog  činjenice  što   taj   veliki   europski  jezik   postepeno  nestaje iz  naših  škola,  osobito  kao prvi  strani jezik.  To  se nažalost  događa i u našoj  školi, tako da u šk.  god. 2020.-2021  u 4. razredu imamo posljednju generaciju gimnazijalaca  koji  njemački jezik uče kao prvi strani jezik.  Nakon toga u našoj školi njemački jezik učit će se samo kao drugi strani jezik, za  koji  srećom iz godine u godinu  raste  interes, budući  da je  njemački jezik važan prije svega u turizmu,   a osim toga Njemačka je jedno od najpopularnijih odredišta za programe mobilnosti mladih.  
Nadamo se da će i  “TREFF 9”  doprijeniti  popularizaciji učenja njemačkog jezika među generacijama koje dolaze.

KAKO JE SVE ZAPOČELO
Ideja  o  pokretanju školskog lista  na  njemačkom  jeziku  nastala je   sasvim  spontano    u okviru  redovne  nastave  u  siječnju 1998.  godine,  kada  se  u  tadašnjem četvrtom  razredu  gimnazije  diskutiralo o  temi  “Časopisi  za mlade”.  Učenici su tada  na poticaj  profesorice Elvijane Frančula Tenčić poželjeli stvoriti školski  list na  njemačkom  jeziku  u kojemu će  na  zabavni  način  pisati  o zanimljivim  temama iz učeničkog života,  ali i o drugim aktualnim  temama  iz raznih  područja života.
Tako je u veljači  1998. objavljen TREFF 1 s naslovnom  temom  “Matura i što nakon mature”.   TREFF 1  zapravo je  zbirka učeničkih radova nastalih u okviru  redovne  nastave,  a poseban je po tome što  su  svi  tekstovi  i crteži   izrađeni  rukom.
TREFF 2  (travanj 2000.)  s naslovnom temom “Naš grad na pragu novog tisućljeća” i TREFF  3 (svibanj 2002.)  s naslovnom temom “Učenje njemačkoj jezika ipak nije bauk” osmislila je i realizirala grupa od desetak gimnazijalaca i učenika ekonomskog usmjerenja u sklopu  dodatne nastave njemačkog jezika, a koncipirani su kao cjeloviti tiskani školski listovi s raznovrsnim sadržajima i kvalitetnim grafičkim oblikovanjem U njima se  mogu pronaći razni tekstovi vezani  uz  naslovne teme i aktualne teme iz života mladih,  kreativni radovi učenika te informativni  članci o  aktivnostima vezanim  uz učenje njemačkog jezika. U oba broja nalazi se i anketa “Hit  lista  najpoželjnijih  fakulteta/zanimanja”, intervjui, reportaže s maturalnih putovanja,  ali i zabavni sadržaji  kao npr. vicevi, križaljke,  kvizovi,  horoskop i slično.
Od 2004. godine nadalje TREFF  (brojevi 4-8)  izlazi na mrežnim stranica Škole  na način da se  na kraju školske  godine  objavljuju kreativni radovi učenika  te   izvješća i fotografije  s raznih događanja povezanih s učenjem njemačkog jezika – kao što su npr. jednodnevni izleti u Graz i Klagenfurt,  posjeti raznim izložbama,  izvješća i fotografije s natjecanja, razmjena učenika  i slično.
(Tekst: Elvijana Frančula Tenčić)

srednja škola mate blažina treff njemački jezik elvijana frančula tenčić