Ivan Jakovčić počasni građanin općine Pićan

Ivan Jakovčić počasni građanin općine Pićan

19.8.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Svečana sjednica općinskog vijeća kojom je predsjedavao predsjednik vijeća Silvan Juran uz nazočnost niza gostiju iz istarskih gradova i općina, župana Valtera Flega, saborskog zastupnika Tulia Demetlike i europarlamentarca Ivana Jakovčića bila je središnji dio proslave dana općine Pićan i blagdana Svetog Roka, zaštitnika te općine. Načelnik općine Pićan Ivan Franković u prigodnom je govoru predstavio sve ono što je učinjeno u proteklih godinu dana. 

Jedan od većih projekata je izgradnja mrtvačnice na groblju u Pićnu. S Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, sklopljen je Ugovor o financiranju asfaltiranja nerazvrstane ceste Medigi-Montovani a očekuje se da će svi radovi biti izvršeni ove godine. Izgrađen je vodovod Kukurini-Perinići. Slijedi priključenje kućanstava na sustav. Za vodovod Rimanići-Medigi dobivena je građevinska dozvola, a izgradnja se očekuje u idućoj godini. Aktivno se radi na postavljanju i nadogradnji javne rasvjete, pri kraju su radovi na izgradnji sportskog kompleksa Tupljak, koji uključuje boćarski klub i rukometno igralište. Započelo se i s realizacijom projekta kojim bi se izvela rekonstrukcija nogometnog igrališta u Pićnu i izgradio javni sanitarni čvor. Ulagalo se i u sakralne objekte, sklopljen je Sporazum o izgradnji s operaterom za telekomunikacijsku infrastrukturu RUNE ADRIA, temeljem kojeg će se izgraditi mogućnost priključenja na širokopojasne mreže sljedeće generacije na području Općine Pićan, što znači da će korisnicima biti omogućen pristup internetu većih brzina. Započelo se i s izradom novog Urbanističkog plana uređenja Poduzetničke zone Pićan jug. Općina tu računa na dar države – točnije 18 ha državnog zemljišta, što će, nadaju se u Općini Pićan, pokrenuti razvoj poduzetništva na ovom području. Odluka o darovanju zemljišta naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade 13. rujna u Puli, kada bi trebala biti i usvojena. Općina Pićan je i socijalno osjetljiva sredina pa svake godine izdvajaju se iznosi potrebni   za program socijalne skrbi. Kad je riječ o poljoprivredi, Općina Pića potiče razvoj i napredak poljoprivrede na svom području pa je raspisan natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, temeljem kojeg su isplaćene 33 potpore u iznosu od 250.000,00 kn, čime se sufinancira 50% ulaganja od pola milijuna kuna u poljoprivredu na tom području. Započela je i izrada strategije razvoja turizma, istaknuto je između ostaloga na sumiranju svega onoga što je općina učinila i dalje čini za svoje mještane kako bi im omogućila razvoj i podigla kvalitetu života.

Male općine

-Kao i brojne istarske općine, i Općina Pićan ove godine slavi 25 godina postojanja. Uz taj mali ali značajan jubilej, želimo istaknuti kako smatramo da smo svojim djelovanjem, aktivnostima i projektima u tom razdoblju, dokazali opravdanost postojanja malih općina, zaključio je Franković zahvalivši svima na suradnji uz nadu da će Pićan i Pićanština postali još ljepše, bolje i ugodnije mjesto za život. Saborski zastupnik Tulio Demetlika istaknuo je kako je Pićan primjer da i male sredine sa velikim zajedništvom mogu biti uspješne a Pićan, Labinština i Istra primjer su svima da se unatoč teškoćama može. Istarski župan Valter Flego također je čestitao Pićancima na slozi, zajedništvu i postignutim rezultatima a uz pomoć Istarske županije oni će biti još bolji.

-   Posebno mi je drago zbog vas jer u teškom trenutku 90-ih, Pićanci nisu čekali poput ostalih, da im neki program sanacije padne iz Vlade, nego su svoje ruke i znanje stavili u pogon, krenuli iz garaže i stvorili firme, koje su danas jaki hrvatski brendovi. Pićan je poznat po razvoju  poljoprivrede, ali najveća vrijednost Pićna, su vrijedni Pićanski ljudi , primjer, kakav treba biti, i volio da bi da Pićan bude uzor svakoj maloj općini Bili smo, jesmo i biti ćemo i dalje najjjača regija u Hrvatskoj, poručio je Glavičić. Najsvečaniji trenutak sjednice bio je dodjela općinskih nagrada i priznanja. Općina Pićan posebnu zahvalnicu za 20. obljetnicu službovanja u Pićnu dodijelila je župniku Antunu Kureloviću i to za nesebično darivanje i zalaganje za pićanski kraj i ljude. Plaketa Općine Pićan dodjeljena je Alojzu Sergu iz Šimunici, zbog spremnosti za sudjelovanje u manifestacijama Općine Pićan i doprinosu razvoju kulture i običaja, Antonu Glavaču iz Švići, predsjedniku Malonogometnog kluba Švići, za dugogodišnji trud, zalaganje, volonterski rad i postignuti uspjeh u vođenju Malonogometnog kluba Švići, koji postoji već 54 godine, a službeno od 2012. te Davoru Komaru, predsjedniku Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Istarske županijeIstrijana, zbog iznimnih dostignuća i doprinosau unaprijeđenju kvalitete života osoba s invaliditetom. Komaru će nagrada biti uričena naknadno jer trenutačno boravi u Liverpolu na Svjetskom prvenstvu u boćanju za osobe s invaliditetom. Priznanje za Počasnog građanina Općine Pićan dodjeljeno je Ivanu Jakovčiću, zastupniku u Europskom parlamentu,   nekadašnjem saborskom zastupniku, ministru i županu Istarske županije, i to zbog zalaganja i doprinosa napretku i ugledu Općine Pićan. Zahvaljujući na priznajju Jakovčić je rekao

Veliki simbol Istre

-Kada me nazvao načelnik Franković i rekao mi za to priznajje pitao sam se jesam li to zaslužio ali kada smo nastavili s razgovorom i počeo mi nabrajati konkretno sve što je učinjeno kada sam bio župan vidio sam da se snovi ostvaruju i da je realizirano ono što sam govorio a to je da svaki kuščić Istre vrijedi isto. Pićan je veliki simbol Istre. Bio je velika biskupija, i na kraju i himna je naša nastala u Pićnu. Istra je danas drugačija od one koju su nam ostavili 1993. kada smo prije 25 godina počeli kreirati istarsku politiku u općinama i gradovima. Sretan sam i ponosam što se nalazim u društvu dobitnika prvoga priznanja počasnog građanina Pićna monsinjora Josipa Pavlišića kojeg sam osobno poznavao i s njim se družio još osamdesetih godina. On je bio 1994 nominiran za predsjednika Vijeća za Istru ali nikada nije sazvao tu sjednicu nakon što sam mu u razgovoru u Rijeci objasnio važnost, značaj i politiku Istre koja je tada imala sve svoje institucije, skupštinu i župana te mu rekao da to vijeće nije najbolji mehanizam kako odlučivati o Istri. Time je pokazao da cijeni ono što su Istrijani odlučili odabrati To je vijeće kasnije sazvao predsjednik Tuđman. Monsinor Pavišić je volio Istru, posebice središnju Istru, Pazinštinu kao i Liku o kojoj mi je također govorio i molio me da brinem i o Lici ako budem uspješan u politici. Htio je da Istra raste svugdje i zato mi je danas posebna čast biti u takvom društvu monsinjora Pavlišića. U novoj ulozi zastupnika u Europskom parlamentu pomagao sam a i dalje ću pomagati koliko mogu Istri pa tako i općini Pićan. Biti ću vam i dalje na raspolaganju u ovih nešto manje od godinu dana pa me iskoristite. Imati ćemo u studenome u Briselu Dane Istre pa se pripremite za to kako bi što bolje predstavili Istru a ovo ću prizanje postaviti na posebno mjesto u mom Briselskom uredu, rekao je Jakovčić.  (Branko BIOČIĆ)

općina pićan ivan jakovčić danopćine ivan franković