Ivan Fijolić u Labinu: Dobar, loš, krelac

Ivan Fijolić u Labinu: Dobar, loš, krelac

17.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Magenta skulptura Brucea Leeja, replika brončanog kipa filmskog majstora borilačkih vještina u Mostaru, postavljena na ulazu u labinsku Gradsku galeriju, sveobuhvatan je putokaz u izložbu «Dobar, loš, krelac» Ivana Fijolića, njegovu prvu samostalnu u Istri.

Ikone popularne kulture, poput filmskih faca Marilyn Monroe ili Arnolda Schwarzeneggera, strip i animiranih junaka Spidermana ili Štrumfova, glavni su, naime, akteri radova zagrebačkog umjetnika.

Fijolić se dosad u nekoliko navrata predstavljao istarskoj publici na skupnim izložbama, pa je Gradska galerija s riječkim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, gdje je autor netom izlagao, željela donijeti desetogodišnji presjek radova, većina kojih je iz zbirke Filip Trade.

- Heroji iz našeg djetinjstva, ti grozdovi igrački koje je Fijolić precizno našio u reljef kombiniranih tehnika više nisu igračke, nego izrastaju u potpuno novu cjelinu, uvela je u izložbu kustosica Sabina Salamon, donedavna voditeljica labinske Gradske galerije.

U popratnom katalogu, pak, ona naglašava značaj «Vertikalnog triptiha» (2007.) - rada koji se sastoji od pozlaćenih bombi u obliku mozga, srca i penisa, položenih na bijele jastuke - kao prekretnice na umjetnikovom putu. Dotad je, objašnjava Salamon, autor bio dosljedno posvećen svijetu heroja, njegovim su svijetom šetali isključivo pravednici, no tada je napravio rez.

Fijolićev povratak herojima, po njoj, onemogućen je jer on u novijoj stvaralačkoj fazi umjesto doslovne reprezentacije (Supermana ili Brucea Leeja), blago ironizira, odnosno pretjeruje u prikazu likova pa je Krist nabildan (INRI Show-off), Rektum ima šupak na prsima, poliesterski Krelac je patuljak…).

Na tragu naziva izložbe, inspiriranog špageti-vesternom Sergia Leonea, Salamon zaključuje da bismo - odgovarajući na pitanje tko je dobar, a tko loš - unisono mogli odgovoriti: «Dobri dječaci ostali su u prvoj epizodi, druga je namijenjena krelcima». Izložba se može se pogledati do 10. lipnja. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

izložba narodni muzej međunarodni dan muzeja gradska galerija ivan fijolić