Istra: Ukinuto izvanredno stanje, službe u pripravnosti zbog najave novih oborina

Istra: Ukinuto izvanredno stanje, službe u pripravnosti zbog najave novih oborina

8.11.2014. // iPress // Objavljeno u kategoriji Sport

Ukinute su izvanredne mjere obrane od poplava za most Raša i most Potpićan i vodostaj je nakon jučerašnjeg rasta, sada u padu.

Denis Stipanov iz županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje istaknuo je kako se stanje na terenu normalizira, no sve mjerodavne službe su u pripravnosti jer se tijekom dana još očekuju obilnije oborine.

Zbog obilne kiše nabujala je i rijeka Mirna, a voda je najviše prijetila selima Grgurinčićima, Plomin luci, Tupljaku, Kapelici te Raši i Labinštini gdje je poplavljeno nekoliko stanova i poslovnih prostora, javlja Radio Pula.

Vodostaj je sada na mostu Potpićan i Raši skoro dva metra niži u odnosu na noćašnje mjerenje, a na terenu je, rekao je Stipanov noćas bilo angažirano 200-njak pripadnika operativnih snaga, vatrogasaca i dragovoljaca.

Zbog obilnih kiša koje već danima padaju jučer je došlo do porasta vodostaja i slivova rijeka Raše-Boljunčice i Mirne-Dragonje zbog čega su proglašene za sliv rijeke Raše-Boljunčice mjere izvanredne obrane od poplava.

S daljnim rastom vodostaja jučer je proglašeno i izvanredno stanje i za gornji i za donji tok rijeke Raše-Boljunčice.

Za sliv rijeke Mirna-Dragonja (gornji tok) uspostavljene su tijekom popodneva mjere izvanredne obrane od poplava.

Nabujala je i rijeka Pazinčica i polavila okolna područja.

Županijski centar 112 izvijestio je sve nadležne službe koje su u pripravnosti ili već na terenu.

DHMZ: Više kiše na sjevernom Jadranu

Umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom. Više kiše očekuje se na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i sjeverozapadnoj unutrašnjosti, dok će se na jugu zemlje zadržati uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na Jadranu će jako jugo već ujutro oslabjeti, a na sjevernom Jadranu će krajem dana prolazno zapuhati umjerena bura.

Temperatura zraka na kopnu uglavnom od 12 do 17, na Jadranu između 15 i 20°C, a u drugom dijelu dana svježije, ponajprije u unutrašnjosti, prognoza je Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). 

U Sloveniji opozvan ''crveni alarm'' 

Stanje u Sloveniji nakon jučerašnjih mjestimičnih poplava izazvanih bujicama i jakom kišom se popravlja, pa je državna agencija za okoliš (ARSO) jutros opet opozvala najviši "crveni" alarm opasnosti od prirodnih nepogoda i snizila opasnost na "narančasti" alarm. (iPress/foto arhiva)

poplava vodostaj vrijeme denis stipanov