[Istra Inspirit] `Rudarska republika - Ima li neba ispod zemlje: kako su živjeli rudari i što su jeli` - zastrašujuća i potresna priča o ljudskoj snazi i ponosu jednog radnog dana rudara

[Istra Inspirit] `Rudarska republika - Ima li neba ispod zemlje: kako su živjeli rudari i što su jeli` - zastrašujuća i potresna priča o ljudskoj snazi i ponosu jednog radnog dana rudara

30.6.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Istra Inspirit projekt je Istarske turističke zajednice koji na sjeverni dio Jadrana privlače goste koji se ne zadovoljavaju samo lijepom prirodom i štandovima s plastiko.

 Za sve one koji se usude spaliti vješticu Mare, ali i iskusiti brojne druge priče iz Istre kroz stoljeća, tu je Istra Inspirit, nova turistička atrakcija koju su za svoje goste dugo pripremali i tijekom protekla dva tjedna javnosti predstavile Istarska županija, Turistička zajednica Istre i Istarska razvojna turistička agencija. U devet uprizorenja istarske mistične i burne povijesti posjetitelji između ostalog mogu doznati kako pulska Arena nikad nije dobila prozore i krov zbog kletve štriga, vidjeti kako se u Buzetu početkom stoljeća pralo rublje na rifljaču, kako je prije tristo godina ozloglašeni razbojnik Domenico Furlan uništio svetohranište porečke bazilike, i kako je izgledao radni dan labinskog rudara. Interaktivne predstave koje se odigravaju daleko izvan granica klasične scene, na ulicama, trgovima, rudnicima i moru, uz neobične muzičare, žonglere, akrobateku, završavaju se pučkim gozbama, ručkom ili večerom koji bi se poslužio upravo u tom stoljeću u koje ste odlučili zaroniti u Istra Inspiritu.

 Interaktivne predstave
Od devet projekata dakako neki su uspješniji od drugih, što katkad ovisi ne samo o izvođačima i samoj ideji, već i o publici. Najviše pohvala zasad je zaradila Iustitia koja se odigrala u Poreču, prebacivši nas u 1699. godinu kad je Domenico Furlan pokrao porečku baziliku. Nakon što je na suđenju proglašen krivim za taj nezapamćeni zločin, Furlan je pogubljen, a pučka proslava izvršenja pravde prerasta u baroknu zabavu. Priča se odvija kroz gotovo čitav grad, od bazilike uz obalu preko Decumanusa i palače Sinčić, kroz trgove do palače Polesini, što je odličan mamac za privlačenje radoznalih turista koji družinu čine sve većom. Po putu vas svako malo zaskoči koji gubavac ili gradska tračerica koja gostima prepričava što se događa na nekoliko jezika. Prvi Istra Inspirit smješten je isključivo u ljeto, uz nekoliko izvedbi u rujnu, no organizatori bi svakako trebali razmisliti o premještanju nekih događaja u pred- i postsezonu. Buzet po starinski primjerice, koji se odvija u podne usred ljetne žege, teško da će biti posjećen ili pak doživljen na pravi način, jer gosti samo gledaju kamo da se sklone od sunca u pustom gradiću čiji su stanovnici skriveni u nekom debelom hladu. Osim toga, iako manje od ostalih jadranskih regija, Istra također vapi za događajima izvan sezone, u kojoj su hoteli i apartmani ionako prepuni.

Godina 1921., 150 metara ispod zemlje, ispod 20 milijuna tona kamena, sunce, nebo i vrijeme prestaju postojati, postoji samo tama... i REVOLUCIJA!

„Rudarska republika - Ima li neba ispod zemlje: kako su živjeli rudari i što su jeli“, koji se za šire građanstvo, u sklopu projekta Istra Inspirit, održava u Labinu 02. srpnja, 26. srpnja i 02. rujna 2012.

Čeka vas zastrašujuća i potresna priča o ljudskoj snazi i ponosu: život rudara kroz jedan dan od posla do obroka…

 

Cijena ulaznice: 200 kn po osobi, (27 €), ulaznice za djecu do 7 godina su gratis
Trajanje: 2-3 sata
Događanja: 02.07. / 26.07. / 13.09.
Organizator: Udruga Labin Art Express XXI

 http://www.istrainspirit.hr/hr

 

 

istra inspirit rudarska republika