Istarskoj regionalnoj energetskoj agenciji na čelu sa Valterom Poropatom županija dodijelila 400 tisuća kuna

Istarskoj regionalnoj energetskoj agenciji na čelu sa Valterom Poropatom županija dodijelila 400 tisuća kuna

28.4.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Istarska županija dodijelila je 400 tisuća kuna svojoj energetskoj agenciji IRENA obrazlažući to riječima "da Županija potiče razvoj energetskog sektora, te je proračunski novac dodijeljen za rashode poslovanja za negospodarsku djelatnost". Pitamo direktora Istarske regionalne energetske agencije Valtera Poropata za što će sredstva konkretno koristiti. Pojasnio je da je taj novac namijenjen za razvoj energetskog sektora koji obuhvaća znatan broj aktivnosti, a kao važnije, istaknuo je, promicanje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije kroz pripremu i uključivanje u županijske projekte obnove, sanacije ili rekonstrukcije objekata kojima Županija upravlja.


- Primjerice to su bolnica u Rovinju, zgrade Istarskih Domova zdravlja, škole, domovi za starije osobe i drugo. Uz to, pripremamo dokumentaciju za javljanje na natječaje i uključujemo se u EU energetske projekte od značaja za Istarsku županiju, provođenje sustavnog gospodarenja energijom SGE te izradu energetskih akcijskih i godišnjih planova učinkovitosti za Istarsku županiju. Dio sredstava koristimo za najam poslovnog  prostora, troškove telefona, poštarine, električne energije, goriva, komunalne usluge i vode, komunalne naknade, računovodstvene usluge, i slično, kaže Poropat.


Napominje da Sustavno gospodarenje energijom (SGE) agencija provodi u 193 objekta, što uključuje 505 mjernih mjesta u zgradama Istarske županije ili ustanovama u kojima je Županija (su)osnivač te u zgradama trgovačkih društava u kojima je Županija član društva s većinskim poslovnim udjelom - od domova zdravlja, domova umirovljenika, škola, vrtića. To među ostalim znači provođenje kontrole unosa računa potrošnje energenata u Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE),  praćenje potrošnje energije, koordinacija i praćenje rada ISGE korisnika, priprema i slanje godišnjih izvještaja o apsolutnoj potrošnji energije za sve ISGE objekte Istarske županije.


 Tu je i prikupljanje podataka u svrhu izrade godišnjih i akcijskih planova energetske učinkovitosti za Istarsku županiju.

- Pripremamo i EU projekte za razvoj energetskog sektora. U suradnji s inozemnim partnerima, uključujemo se u EU projekte od županijskog značaja, a koji su fokusirani na energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i energetsko planiranje. Trenutno je IRENA uključena u šest takvih EU projekata ENERJ, SUPPORT, MAESTRALE, FIRECE, iDEAL i HAPPEN, od čega je bitno istaknuti kako u dva imamo ulogu vodećeg partnera. Za plaće zaposlenicima koristimo sredstva EU projekta. Nepotrošena sredstava donirana od Istarske županije vraćamo natrag u Županijski proračun, pa ćemo tako ove godine vratiti 300 tisuća kuna, zaključio je Poropat. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

irena istarska regionalna energetska agencija valter poropat