Istarskim geoportalom do podataka o prostoru

Istarskim geoportalom do podataka o prostoru

16.5.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Geo-informacijski sustav Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije, osmišljen za lakše praćenje stanja u prostoru te prostornog planiranja, u koji će uvid imati i građani, predstavila je danas u županijskom sjedištu Ingrid Paljar, ravnateljica Zavoda. Temeljen na Zakonu o prostornom uređenju, sustav se počeo razvijati još 2009. da bi nakon uloženih 650 tisuća kuna u softver i hardver bio predočen javnosti.

Sustav je, osim za pohranu svih planova i podataka vezanih za prostorno uređenje te promptnu najavu i bilježenje svake izmjene u prostoru, osmišljen da vanjskim korisnicima omogući kvalitetan pristup registru podataka.GIS sustav omogućit će iščitavanje ažuriranih i mjerodavnih informacija građanima, ali i investitorima i struci koja se bavi prostornim planiranjem. Prema riječima ravnateljice Paljar, danas se u prostornom planiranju dešavaju stalne izmjene te je doista teško doći do potpunih i točnih podataka, a to će upotrebom GIS sustava odsad biti moguće.

Uvid u registar podataka GIS-a moguć je putem web stranice geoportal.istra-istria.hr, kao i putem geoportala na web stranicama Istarske županije.

 

Izvor

 

Geoportal

istra zemljište geoportal nekretnine prostor informacije