Istarski zastupnici se nisu naradili u Saboru, Kajin izuzetak

Istarski zastupnici se nisu naradili u Saboru, Kajin izuzetak

2.11.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Portal Dnevnik.hr izradio je zanimljivu interaktivnu kartu o aktivnostima saborskih zastupnika u upravo završenom četverogodišnjem mandatu Hrvatskog sabora. Provjerili smo koliko su zastupnici iz Istre sudjelovali na sjednicama Sabora, uključujući se u rasprave i postavljajući pitanja. U šestom sazivu Sabora Istru je predstavljalo 7 zastupnika, tri iz IDS-a, dva iz SDP-a i po jedan iz HDZ-a i HSU-a.

Očekivano i poznato, izvan kategorije ponovo je Damir Kajin (IDS), koji je postavio 64 zastupnička pitanja i govorio 409 puta, što je s obzirom na dozvoljenu minutažu čak 4425 minuta ili gotovo 3 dana. Time ipak nije nadmašio samog sebe u prošlom mandatu, kad su ga kolege slušale 424 puta, od čega 363 puta po 15 minuta, kao predsjednika Kluba zastupnika IDS-a. S vremenom je ipak naučio biti pristojniji te mu je u ovom mandatu riječ oduzeta svega jednom, a dobio je dvije opomene. U prošlom mandatu, pak, prikupio je 17 opomena i 5 oduzimanja riječi.

Daleko ispod Kajina aktivnošću na sjednicama izdvajaju se Silvano Hrelja (HSU) i Nevio Šetić (HDZ), slijedi ih Tanja Vrbat (SDP), a na samom začelju su Dino Kozlevac (SDP) i Boris Miletić (IDS). Za sada nisu unijeti podaci o istupima samozatajnog Marina Brkarića (IDS).

Hrelja je u svom drugom zastupničkom mandatu radio manje nego u prvom, ali opet više od ostalih na listi. Za govornicom je bio 46 puta, a postavio je 17 pitanja, od čega 10 pismeno, a 7 na sjednicama.

Nešto manje aktivni na sjednicama parlamenta bili su Šetić, s ukupno 41 raspravom i dva pitanja te Vrbat s 31 raspravom i 17 pismenih pitanja.

Minimalnom zastupničkom aktivnošću, na rubu neprimjetljivosti, izdvajaju se Miletić i Kozlevac. Pulski je gradonačelnik u četiri godine zastupničkog mandata imao svega 3 desetminutne rasprave, postavio je 3 pitanja na sjednici te 11 pitanja pismenim putem. Predsjednik istarskog SDP-a raspravljao je nešto više, 27 puta, ali je u četiri godine imao samo jedno zastupničko pitanje. Doduše, ni šef njegove stranke i vođa sadašnje Kukuriku koalicije Zoran Milanović nije se suviše hvatao saborskog mikrofona: u četiri je godine raspravljao 35 puta i postavio 2 pitanja.

Uz ovaj statistički prikaz aktivnosti na sjednicama, valja napomenuti da su zastupnici radili i u saborskim odborima te izaslanstvima i nadzornim odborima. Valja, također, podsjetiti da je osnovna plaća zastupnika najmanje 15.000 kuna, dok stranke godišnje iz državnog proračuna dobivaju oko 377 tisuća kuna po jednom zastupniku. Dolazak na sjednicu nije obvezan. (iPress)

politika marin brkaric sabor izbori2011 izbori politika damir kajin marin brkaric