Istarski umjetnici na Gornjoštajerskim danima umjetnosti

Istarski umjetnici na Gornjoštajerskim danima umjetnosti

4.12.2007. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U KUNSTHALLE LEOBEN od 29. studenog do 14. prosinca o.g. održani su 10. Gornjoštajerski dani umjetnosti na kojima su predstavnici Hrvatske bili Robert Pauletta, Vinko Šaina, Tea Bičić i Đani Celija.

Organizatori ove velike međunarodne izložbe pozvali su na sudjelovanje umjetnika iz cijele Europe a ova je izložba ujedno i kruna obilježavanja 20. godina djelovanja Galerije Payer.

Ovu izložbu kao isvih tih 20 godina izlagačke djelatnosti gđa. Payer, voditeljica galerije, posvetila je svojoj „za umjetnost zainteresiranoj publici“!

 

„Ono što je tada, 1987. počelo kao pilot-projekt odavno se etabliralo (usidrilo) kao institucija. Više od 450 umjetnika iz cijelog svijeta prihvatilo je moj poziv da svoj rad – svoju umjetnost predstave ovdje u Leobenu. Kako bi postigli ono što smo zamislili (ili svoju zamisao), mnoge su granice pređene, mnoga vrata otvarana i koračano je novim putovima.

Nepromijenjena je ostala jedino činjenica, da je ovo i nadalje najveća prezentacija s međunarodnom postavom u Austriji inicirana od privatne galerije.

 

I ove će se godine 49 umjetnika iz cijele Europe susresti u Leobenu i zajedno će s nama za vas stvarati ovu izložbu. Shvatite je kao poziv, poticaj i izazov; dopustite da vas ponese maštovitost i iluzija, poklonite sebi i umjetnosti potrebnu slobodu. Ovi su dani mogućnost više boravka u dijalogu s tim neobičnim (ili izvanrednim ili…) svijetom.

 

Već se veselim što ću Vas smjeti dočekati.“

 

Istarski umjetnici svojim radovima plijenili su pažnju likovne publike te je u planu i njihovo personalno izlaganje u galerijskim prostorima Gornje Štajerske.

 

Mora se istaći i činjenica da je svako sudjelovanje na međunarodnim projektima povezano sa ne malim izdacima sudionika te su se na poziv za sponzorstvo odazvali Poglavarstvo Grada Labina, Turistička zajednica Grada Labina i Vinicola d.o.o. te im stoga pripada i velika zahvala što su omogućili ovu međunarodnu prezentaciju dijela naše suvremene hrvatske umjetnosti.

leoben kunsthalle umjetnost kultura robert pauletta vinko šaina tea bičić đani celija