Istarski magarci u rezervatu Liburna ipak će preživjeti

Istarski magarci u rezervatu Liburna ipak će preživjeti

11.5.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Tijekom posljednjih nekoliko dana kroz rezervat Liburna na Most Raši prošlo je više grupa ljubitelja autohtonih istarskih magaraca i konja, te time iskazalo svoju potporu za njihov opstanak u tom rezervatu što je dovedeno u pitanje nakon intervencije od strane raškog načelnika Josipa Knapića.

Radi prijave načelnika općine o bespravno izgrađenim štalama, građevinska inspekcija izdala je rješenje o demoliranju->rušenju istih i uklanjanju magaraca.

 

Dio rezervata ulazi u građevinsko zemljište, koje se prema nekim nepotvrđenim informacijama planiralo prodati za 300 eura po četvornom metru.

 

Početkom godine građevna je inspekcija dala dozvolu izvršenja rušenja bespravno sagrađene štale, iz razloga što se radi o kako stoji u obrazloženju, nelegalno izgrađenim temeljima. Uz štalu u drvenoj baraci izloženo je nekoliko stotina komada starinskog seoskog oruđa. Bilo da se radi o posjetiocima mlađeg uzrasta ili ne, činjenica je da većina djece može jedino dolje imati kakav takav doticaj sa „ruralnim životom“, jer u okolici ima sve manje i manje konja, a i općenito domaćih životinja. Rezervat Liburna je omeđen sa šumama koje su pod zaštitom Hrvatskih šuma, a u njima ima i divljih svinja kojima vlasnik Liburne ostavlja kukuruz u kanale, te se redovito i tamo hrane. Rezervat je omeđen kanalima u koje uvire nekoliko izvora koji nažalost nisu za piće. Perko napominje da magarci koriste očuvanju tamošnjeg ekosustava koji je u prijašnjim vremenima obilovao i različitim vrstama bilja.

Građani Labina i Raše usprotivili su se ovoj inicijativi za uklanjanje rezervata kao i udruge za zaštitu životinja.

 

Ivan Perko vlasnik rezervata razgovarao je sa ministricom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinom Matulović Dropulić. Obećana je intervencija u korist autohtonih magaraca, što znači, kako kaže sam Ivan Perko, da će djeca, te ostali posjetitelji i dalje moći uživati u igri u Donišnici, odnosno udolini u kojoj je smješten rezervat Liburna. Ministarstvo te istarska županija legalizirati će u potpunosti ovaj rezervat.

 

Iako su se svakodnevno u znak potpore okupljali Labinjani i Rašani u rezervatu, i danas se okupilo 30 – tak ljudi, mahom roditelja sa djecom, predstavnici lokalnih medija, a potporu je izrazio i ravnatelj Osnovne škole Ivo Lola Ribar iz Labina.

 

 

 

Rezervat Liburna Liburna rezervat Perko Ivan Perko djeca igra magarci istarski magarci konji Marina Matulović Dropulić