Istarski gradovi traže od države da im prepusti ovlasti građevinske inspekcije

Istarski gradovi traže od države da im prepusti ovlasti građevinske inspekcije

28.3.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Potaknuti nedovoljnom djelotvornošću građevinske inspekcije u suzbijanju bespravne gradnje koja trajno devastira prirodnu, graditeljsku i kulturnu baštinu lokalnih sredina, istarski gradonačelnici na zajedničkom su sastanku, održanom danas u sjedištu istarske županije, u Puli, potpisali Deklaraciju o potrebi ustrojavanja lokalnih građevinskih inspekcija.

Deklaracijom se poziva Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja da pripremi i pošalje u saborsku proceduru odgovarajuće izmjene i dopune Zakona o građevinskoj inspekciji, kojima bi se omogućilo ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi u onim gradovima čija bi predstavnička tijela za svoja područja donijela odgovarajuće odluke o preuzimanju poslova građevinske inspekcije od područnih jedinica građevinske inspekcije u županijama.

Uz prijenos ovlasti, traži se od Ministarstva da predloži odgovarajuće zakonske izmjene kojima bi se onim jedinicama lokalne samouprave koje preuzmu u nadležnost poslove građevinske inspekcije na svojim područjima, osigurala financijska sredstva u razmjernim iznosima u kojima je država do sada financirala rad građevinske inspekcije na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

Deklaracijom se, također, pozivaju svi saborski zastupnici da podrže ovu deklaraciju i njome tražene zakonske izmjene jer bi se time osiguralo promptno uredovanje građevinske inspekcije na terenu i time konačno zaustavila bespravna gradnja u RH, osiguravši time neophodnu zaštitu prirodne, graditeljske i kulturne baštine.

Istarski župan Valter Flego komentirao je kako se na taj način želi regulirati stanje u prostoru na način da njime upravljaju gradovi.

„Nažalost trenutno vidimo kako u Istri i dalje ima bespravne gradnje i mnogi ljudi vjerojatno očekuju neki novi val legalizacije. Nismo zadovoljni takvim stanjem i devastacijom prostora i zajedno smo s gradonačelnicima razgovarali što možemo učiniti kako bi to zaustavili. Prije svega, nismo zadovoljni djelovanjem građevinske inspekcije, koja je potkapacitirana“, istaknuo je župan Flego i dodao kako se želi decentralizirati cijeli sustav, po uzoru na preuzimanje poslova izdavanja građevinskih dozvola od države.

„Mislim da smo puno efikasniji i brži i zato tražimo od Ministarstva da poslove građevinske inspekcije prepusti nama, odnosno gradovima koji to žele i takvu odluku donesu na svojim gradskim vijećima. Uz to, tražimo i prepuštanje financija za te poslove, budući da je sama građevinska inspekcija sada u rukama Ministarstva. Na taj bi način puno kvalitetnije kontrolirali stanje u prostoru i ovakve bespravne gradnje bez posljedica sigurno ne bi bilo“, smatra Flego.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što su svi gradonačelnici Istre prihvatili Deklaraciju i time žele potaknuti Ministarstvo da spušta ovlasti na regionalnu i lokalnu samoupravu.

„Prisjetimo se 2008. godine i Zakona o gradnji koji je definirao da upravo jedinice lokalne samouprave mogu izdavati građevinske dozvole. Jedinice lokalne samouprave su one koje izrađuju i usvajaju prostorne planove, a prostorni planovi definiraju mogućnost izgradnje. One ujedno i izdaju akte koji omogućuju izgradnju pa je sasvim logično da budu zadužene i za inspekcijski nadzor, barem u prvome stupnju“, istaknuo je gradonačelnik Miletić dodajući kako neki pojedinci, uključujući i strane državljane, koriste neefikasan državni aparat, odnosno nedovoljan broj građevinskih inspektora i ne nadziranje stanja u prostoru.

politika građevinska inspekcija valter flego ministarstvo graditeljstva