Istarski gradonačelnici i policijski djelatnici zajedno u suzbijanju ovisnosti o drogama

Istarski gradonačelnici i policijski djelatnici zajedno u suzbijanju ovisnosti o drogama

24.2.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Budući da se u javnosti pokušava stvoriti negativna slika o Istri kao kraju u kojem je u porastu zlouporaba droga, istarski je župan Valter Flego sazvao koordinaciju istarskih gradonačelnika kojoj je bio nazočan i gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika , a na koju su pozvani predstavnici Policijske uprave istarske na čelu s načelnikom Dragutinom Cestarom, predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić te predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge dr. Ante Ivančić i voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović.

 

Ne umanjujuću problem ovisnosti, na sastanku su dr. Ivančić i gospođa Mitrović, u svijetlu statističkih podataka, prikazali sasvim drugačije sliku, nego što se ona prezentira u javnosti.

 

Prema pokazateljima, ne uočava se trend porasta korištenja niti jedne droge, heroin, kao najteži oblik ovisnosti, stagnira, te je potrebno nastaviti ulagati napore da problem zlouporabe droga u Istri ostane pod kontrolom.

Na sastanku su posebno istaknute akcije koje sa svoje strane provode Istarska županija i Policijska uprava na suzbijanju ovisnosti. Zamjenik župana Miodrag Čerina izdvojio je akciju „Bježi - Via“, a načelnik PU istarske Dragutin Cestar projekt „Zdrav za 5“ koji se provodi među učenicima osnovnih škola.

Naglašena je potreba zajedničkog preventivnog djelovanja, u što su uključene policija, državno odvjetništvo, sudstvo, zdravstvo i školski sustav. Sve te službe trebaju kontinuirano pratiti problem i graditi međusobno povjerenje s ovisnicima.

 

Iznimno su opasne teze, osobito kada su četiri djelatnika istarske Policijske uprave uhićena, da se s tim povezuje lokalnu upravu, koja se navodno miješala u rad policije.

Svatko je neovisan u svom poslu, ali je nužna zajednička suradnja u borbi protiv svih oblika ovisnosti. Načelnik Policijske uprave Dragutin Cestar naglasio je da svatko tko ima bilo kakva saznanja kada je riječ o uporabi i prometu droga ili o počinjenju drugih kaznenih djela, da je dužan to prijaviti policiji.

 

Poslije vrlo kvalitetne rasprave, izraženo je zadovoljstvo da je stanje zlouporabe droge u Istarskoj županiji pod kontrolom, s tendencijom opadanja. Naglašena je spremnost da će javni sektor i dalje činiti napore i provoditi aktivnosti sa svim službama na prevenciji.

 

Rečeno je da Policijska uprava radi kvalitetno i, bez obzira na zadnje događanje uhićenja svojih djelatnika, ima dosta uspjeha u otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela u prometu opojnih droga.

 

Župan Flego, na kraju je uobličio zajednički stav svih gradonačelnika da se nastavi s izdvajanjem sredstava za programe sprječavanja ovisnosti, da se pomogne policiji da ojača kadrovski, kako bi sutra bila spremnija da se nosi s tim problemima.

 

S obzirom na turistički ugled koji Istra uživa u svijetu, valja i dalje zadržati visoke standarde i čuvati imidž sigurne destinacije. A upravo iz tog svijeta dolazi najveća prijetnja, kroz organizaciju glazbenih festivala, gdje je opticaj drogi olakšan.

droa zlouporaba opojnih droga ovisnost policija gradonačelnici demetlika flego