»Istarske štorice« za početak

»Istarske štorice« za početak

1.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

PIĆAN - Već se osmu godinu zaredom održava Legendfest, dvodnevni festival narodnih priča, legendi i mitova Istre, u organizaciji zagrebačkog Vala kulture, a i ove je godine spreman dočekati, 2. i 3. kolovoza, goste iz cijele zemlje. Legendfest se otvara sutra u 21.30 sati predstavom »Istarske štorice« pulske udruge FERR.

narodne »Priča« započinje na pozornici pored ulaza u starogradsku jezgru, gdje će nastupiti Folklorno društvo Pazin, a nakon predstave »Istarske štorice« uslijedit će plesno-poetski performans »Dokument (žena od iskona)« u izvedbi Trupe TO iz Samobora. Izložbe, radionice, predavanja, lutkarske predstave i performansi na još deset lokacija u starom Pićnu počinju već u 17 sati, a veći dio njih namijenjen je djeci.
Pićanski Legendfest postao je fenomenološka senzacija koja svake godine privlači sve više znatiželjnika različitih generacija, od dječje do treće dobi, upravo zato jer priče svi vole. Uz napomenu oprez!, da ju ne začara kakav štrigun ili štriga, organizatori pozivaju publiku da sudjeluje u pričama, legendama, izložbama, predstavama i glazbi iz davnih vremena. Grad Pićan bit će domaćin odjeven u stare istarske tkanine, a njegovi stanovnici u tradicionalnu nošnju. Uz štrigune i štrige, Pićnom će hodati divovi, gusari, vile, kao i povijesne ličnosti - Mlečani, carevi biskupi, koji su stolovali u Pićnu u srednjem vijeku.

 

Svaki kutak Pićna ovih će dana pričati svoju priču; svaki prostor, prazna kamena kuća, livada, ili trg bit će ispunjen pjesnicima, pripovjedačima, izvođačima svih vrsta umjetnosti, a posebna su »delicija« narodni skečevi i predstave. Glavne predstave odvijat će se na pozornici na otvorenom, a djeca i posjetitelji moći će se uključiti u rad kazališnih radionica i tako pripremiti vlastitu predstavu uz stručnog voditelja. Udruga Eia predstavit će se predavanjem i projekcijom fotografija vila i drugih bića, Jasna Held iz Dubrovnika nastupit će s performansima »Hrvatski mitovi i legende« i »Slika od brokata«, bit će izvedena i lutkarska predstava družine Skaska »Div Jura«, vatreni performans Lakrdijaške skupine Artistika iz Zagreba, a s voditeljicom Anom Ogrizović iz Zagreba zainteresirani će pripremiti predstavu »Od kaosa do Zeusa«. Zanimljivo će biti između ostalog pogledati i Kamp vitezova »Bratstva sv. Mihovila« iz Karlovca s radionicom streličarstva i prikazom mode iz 16. stoljeća te mnogi drugi zanimljivi sadržaji, koji jasno pozivaju: Dođite u Pićan!

R. S. i S. Br.

LegendFest legende mitovi performans manifestacija Pićan narodne priče