Istarske službe za održavanje cesta spremne i za snijeg

Istarske službe za održavanje cesta spremne i za snijeg

15.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od danas je 19 hrvatskih službi za održavanje cesta spremno za zimske uvjete, a poseban režim trajat će četiri mjeseca, saznalo se jučer na svojevrsnoj novinarskoj konferenciji u Nadcestariji Pazin, smještenoj kraj čvorišta Rogovići.


- U Istri su spremna 33 kamiona, osam tisuća kubika kamene sipine i 1.800 kubika soli, a svakodnevno će u zimskoj službi biti angažirana 62 djelatnika smještena u sedam centara, kazao je Igor Maras, direktor Istarskih cesta koje održavaju istarske županijske i lokalne prometnice.
Velika pomoć očekuje se od hidrometeorološke službe koja triput dnevno šalje podatke, GPS kontrole, a pohvaljena je i dosadašnja suradnja s policijom. Sveukupno će o sigurnosti hrvatskih cesta brinuti dvije tisuće ljudi, a pripremljeno je preko tisuću vozila, međutim, apelira se na vozače da se također pripreme na zimske uvjete vožnje.

Ravnatelj istarske Županijske uprave za ceste Robi Zgrablić izjavio je da se za zimsko održavanje prometnica u njihovoj nadležnosti, odnosno 684 kilometra županijskih i 725 kilometara lokalnih cesta, podijeljenih u četiri kategorije prema prioritetima održavanja, planira potrošiti oko šest milijuna kuna. U pulskoj ispostavi Hrvatskih cesta za zimsko održavanje 330 kilometara državnih cesta u Istri planiraju potrošiti oko 2,5 milijuna kuna.


- Premda je zimska služba održavanja rutinski posao, uvijek su moguća iznenađenja, rekao je član Uprave BINA-Istre Aleksandar Anzur te dodao da su umrežili sustav i pojačali dežurne službe koje kontroliraju 144 kilometra istarske brze ceste, a tri im se zimske baze nalaze kod tunela Učka, čvorišta Rogovići i čvorišta Kanfanar.

Zatvara se dionica Pula - Kanfanar

- Zbog pretvaranja istarske brze ceste u autocestu, dionica od Pule do Kanfanara bit će zatvorena zbog miniranja od 24. studenog do 19. prosinca, najavio je član Uprave BINA-Istre upravljanje i održavanje Christian Santaleza, uz napomenu da se rokovi još mogu mijenjati. Tijekom trajanja spomenutih radova vozači će koristiti postojeće županijske ceste.

 

ceste službe za održavanje cesta promet vremenski uvijeti BINA Istra ralice snijeg Istarske ceste Ipsilon dionica